Un om de afaceri  care administra trei societati comerciale din Brad a fost trimis in judecata de  procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia, dupa ce a prejudiciat bugetul de stat cu aproape 5,5 milioane de euro.

Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Ioan Poenar pentru  evaziune fiscala si spalare de bani. Barbatul administra trei firme din Brad, respectiv SC Mior Mixt Impex SRL, SC Agrotranscom Hermes Impex SRL ai SC Distinct Impex SRL, toate din Brad, prin care ar fi comis infractiunile de care este invinuit.

Potrivit rechizitoriului intocmit de DNA Alba Iulia, in perioada 1 ianuarie 2007- 31 decembrie 2009, Ioan Poenar nu a evidentiat in contabilitatea acestor firme operatiunile comerciale efectuate, respectiv comercializarea de produse petroliere, utilaje pentru constructii, uleiuri minerale, anvelope, etc. si nici veniturile realizate. De asemenea, au existat situatii in care societatile comerciale administrate de catre el au declarat la organele vamale o valoare inferioara a marfurilor introduse in tara cu consecinta diminuarii taxelor vamale achitate bugetului consolidat al statului.

„Pentru a evita verificarile financiar contabile efectuate de autoritatile abilitate ale statului, inculpatul Poenar Ioan a declarat sedii fictive pentru cele trei societati comerciale implicate”, spun procurorii care au instrumentat dosarul. Iar prejudiciul adus bugetului de stat este colosal, respectiv 20.622.309 lei, echivalentul a 5.495.619 euro, reprezentând impozit pe profit, TVA, accize si taxe vamale. De asemenea, mai spun anchetatorii, pentru a disimula adevarata provenienta, barbatul a transferat in mod succesiv o parte din banii obtinuti prin evaziune fiscala, respectiv suma de 7.273.301 de lei, in diferite conturi bancare apartinând firmelor implicate, de unde au fost ridicati in final tot de el. A.N.A.F., prin Directia Generala a Finantelor Publice Hunedoara s-a constituit parte civila in acest dosar, cu suma totala de peste 32 de milioane de lei, reprezentând impozit pe profit si TVA impreuna cu majorarile aferente. Pe de alta parte, nu s-au putut lua masuri asiguratorii in vederea recuperarii acestei pagube create bugetului consolidat al statului, deoarece nu au fost identificate bunuri in proprietatea omului de afaceri. Dosarul a fost trimis la Tribunalul Hunedoara.

Carmen Cosman