Douã dintre instalatiile de transport pe cablu care ar urma sã ducã turistii în Parâng rãmân prioritatea principalã a administratiei de la Petrosani. Pentru investitie, însã, sunt necesare peste 50 de milioane de lei, bani pe care administratia sperã sã-i primeascã în acest an.

Constructia unuia dintre telescaune a demarat anul trecut, dar nu au mai fost bani. Acum cei din primãrie sperã sã obtinã fonduri, iar cel de al doilea va lega pârtiile din munte pânã pe vârfurile unde vor fi create pârtiile din proiect. „Noi ne dorim foarte mult sã realizãm TS3 si TS4, cele care fac legãtura între partea schiabilã si Hotelul Rusu.La TS 3 au început lucrãrile, s-au executat fundatiile si montat stâlpii. Ar mai trebui statiile de pornire si întoarcere, cu tot ce înseamnã asta. Asa cã noi am fi multumiti si dacã am obtine banii pentru aceastã investitie, care azi apreciem cã s-ar ridica la aproape 19 milioane si jumãtate de lei”, a declarat Dorina Nitã , viceprimar Petrosani.

Si cel de al doilea telescaun ar fi necesar, iar pentru construirea lui mai sunt necesari alti 31 de milioane de lei. „De asemenea ,ne-am dori si TS4 sã-l finalizãm. Aici nu au fost începute deloc lucrãrile. Dacã vom gãsiîntelegerea necesarã la nivelul Ministerului Turismului, ne-am propune ca pânã în iarna ce vine aceste investitii sã fie realizate, deoarece au un rol major pentru transportul turistilor, pentru cã vor asigura cam 70% din transportul turistilor”, a mai adãugat Dorina Nitã.

Pârtiile din Parâng sunt la nivel european, dar nu avem cu ce sã asigurãm transportul turistilor pânã la ele. La telescaunul TS3, s-au executat doar stâlpii si fundamentul statiilor de întoarcere si actionare. Din lipsa fondurilor, nu s-au achizitionat statiile de întoarcere si actionare si nici motorul aferent, ceea ce face imposibil transportul turistilor.

Actualul telescaun este vechi si are o capacitate de transport de 150 persoane/orã, în timp ce TS3 ar asigura transportul a 1200 persoane/orã.

Investitie de peste 337 milioane de lei

Valoarea totalã a contractului este de 283.694.595 lei, 5.392.049 lei TVA, adicã total: 337.597.044 lei.

Pânã acum, au fost executate pârtii dotate cu instalatii de zãpadã artificialã, în lungime de 10.641 m (2a=2.824 m, 2c+2e=1.105 m, 4b=1.942 m si prelungire 4b=1.320m, 3c=1.245m si 3b=2.205m).

Au fost receptionate urmãtoarele echipamente tehnologice:

– instalatie zãpadã artificialã – 3.897.323 lei;

– masinã bãtut zãpadã tip Ratrack 400 CP – 1.272.431 lei;

– tunuri zãpadã 3 buc.; lãnci zãpadã 7 buc. – 1.009.560,84 lei;

– statie pompare apã complet echipatã pentru instalatia de zãpadã artificialã- tablou electric general distributie SP 300 – 670.378,16 lei;

Au fost executate lucrãri în valoare totalã de 34.695.054,73 lei.

Plãti care au fost efectuate:

– în anul 2010 = 1.009.866,56 lei, din care de la bugetul de stat 99989,02 lei, iar de la bugetul local 9.976,54 lei;

– în anul 2011 = 15.026.140,51 lei, din care de la bugetul de stat 15.000.000 lei, iar de la bugetul local 26.140,50 lei;

– în anul 2012 = 14.792.200,73 lei, din care de la bugetul de stat 8.163.371,08 lei, iar de la bugetul local 74.141,51 lei;

 

Apã si canal tot în proiect

Instalatia de alimentare cu apã este prevãzutã pe o lungime de 23.387 m. Potrivit proiectului, tot în Parâng se va realiza si instalatia de canalizare, prin montarea unei conducte principale de canalizare care va prelua apele uzate menajere începând cu zona Slima, pânã în municipiul Petrosani, urmãrind cursul de apã a pârâului Maleia, precum si traseul drumurilor de acces în zonã. Reteaua de canalizare a cabanelor Vârful Parâng si Vârful Badea aflându-se în zona cea mai înaltã, vor constitui începutul retelei de canalizare. Aceastã conductã se va continua în aval si va prelua apele uzate de la Centrul de servicii Slima, de unde va urma traseul pe valea Pârâului Gruniu, unde va colecta apele uzate din zona ANEFS. Apele uzate colectate din zona Hotelului Rusu vor fi preluate în zona statiei de plecare a telescaunului existent. De aici, conducta de canalizare îsi va continua traseul descendent

de-a lungul drumului, spre Petrosani pânã în zona

str. Constructorul, unde se va cupla la reteaua de canalizare a orasului, având punct final Statia Dãnutoni.

În plus, la munte va fi realizatã si instalatia de producere a zãpezii, care va cuprinde:

– captare de apã si statie de pompe (pe pârâul Jiet);

– un bazin de apã de 100 m3 la confluenta Gruniului cu Maleia;

– un bazin de apã de 5 m3 la „Cãsuta din povesti”;

– statie de pompe si retea de conducte de medie si înaltã presiune;

– 30 de tunuri de zãpadã;

– 2 lancii de zãpadã.

Unde se va schia?

Au fost proiectate urmãtoarele 17 pârtii, însumând 23,7 km:

3a (Vf. Badea – Slima); 3b (Vf. Parâng – Slima); 3c (Poiana Zãpezii – Plecare Telescaun 4); 4a (Vf. Badea – V – Plecare Telescaun 4) ; 4b (Vf. Badea – B – Plecare Telescaun 4); 4c (Vf. Badea – B); 4d (ANEFS – B); 6a – 6b (Poiana Zãpezii – Plecare Telescaun 6); 6d – 6c  (Vf. Parâng – Plecare Telescaun 6); 7a (Vf. Badea – Plecare Telescaun 7); 7b (Vf. Parang –  Plecare Telescaun 7); 7c (Vf. Piatra – Plecare Telescaun 7); 7d (Vf. Piatra – Plecare Telescaun 7); 2a (Vf. Parâng – Coama – intermediarã  Telescaun  T3); 2b (Statia Meteo – Plecare Telescaun 4); 2c (Statia Meteo – intermediarã  Telescaun  T3); 2d – 2f (Sosire Telescaun T3 – Saivane).

Doar douã constructii  

Întreaga activitate de turism va fi gestionatã de jos, din Petrosani, unde ar trebui sã se construiascã un Centru de Informare Turisticã  Regimul de înãltime va fi: D+P. Va cuprinde, la demisol: vestiare cu grupuri sanitare, spãlãtorie, depozite, spatii comerciale si de închiriere echipamente sportive, centralã termicã, punct de prim ajutor.

La parter se vor amenaja: restaurant, bar, bucãtãrie.

În munte, la cea mai mare înãltime,proiectul cuprinde douã constructii, în zona Vf. Badea si Parângul Mic, cu un regim de înãltime, parter.

Prin proiectul „Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turisticã Parâng” cuprins în Programul „Schi în România”, se va construi o telegondolã ce va avea statia de plecare din Petrosani – zona Aeroport, cu statia intermediarã în zona Hotelului „Rusu”, iar statia de sosire va fi la Slima.

Sunt prevãzute 7 telescaune ce vor functiona pe o lungime de 8 km si 2 benzi

transportoare.

Vor fi amenajate 17 pârtii de schi, însumând 23,7 km, ce vor beneficia de instalatii de transport pe cablu, cãi de acces, instalatie de iluminat nocturn pentru pârtia 2A, cât si de o instalatie de producere a zãpezii artificiale, care va cuprinde: o captare de apã si statie de pompe (pe pârâul Jiet), un bazin de apã de 100 m3 la confluenta Gruniului cu Maleia si unul de 5 m3 la „Cãsuta din povesti”, retea de conducte si tunuri de zãpadã.

Vor fi achizitionate 7 bucãti ratrak-uri si un sistem de tiketing.

Pentru cei mici, se va construi un orãsel al copiilor, acestia putându-se bucura de o bandã transportoare, un carusel, instalatii usoare, aparate alternative de zãpadã, cum ar fi: sãnii, plãci, pneuri.

Se va dezvolta un centru de servicii turistice amplasat la statia de sosire a Telegondolei TG – Poiana Zãpezii (Slima), unde vor fi amenajate un restaurant, o autoservire, punct sanitar, terasã relaxare, centre de închiriere echipament sportiv.

Proiectul prevede si construirea unui parc pentru snow – board, o instalatie de bobcart, pentru perioada de varã si suprafete artificiale de schi în perioada de varã.

Diana Mitrache