Reclamatii peste reclamatii din partea victimelor, la adresa unui om de afaceri din Petrosani, Constantin Ilie Dolcescu, privind fapte de înselãciune, evaziune fiscalã, neplata unor drepturi salariale, împrumuturi neacoperite etc., etc. Scopul, printre altele, este de a atentiona potetiale victime sã se fereascã…

Faptele respectivului om de afaceri vin de dincolo de anul 2006 si continuã si în zi de astãzi, fiind un obisnuit al organelor de cercetare si al instantelor de judecatã, lucru care pare sã nu-l deranjeze. Asta pentru cã si-a declarat  firma SC Cripto Star SRL Petrosani ba insolventã, ba a fost dizolvatã, a înfiintat alta lãsând datoriile/evaziunea în prima, a luat din stânga si a acoperit în dreapta, girantii îi plãtesc împrumuturile, executorii sunt pe capul lui dar nu prea au ce executa, si omul continuã sã ducã de nas pe cei cãrora le câstigã încrederea si nu au informatiile necesare pentru a se pune în gardã. Deci, precum zicea  prezentatorul emisiunii Eugen Cristea, ”Feriti-vã de mãgãrus!”

Parângul, General Motors si CAR, afaceri profitabile

Un numãr considerabil de giranti sunt supãrati foc pentru cã familia lui Dolcescu a împrumutat bani grei, vreo 800 milioane lei vechi de la CAR Petrila, si nu si-a plãtit împrumuturile, drept pentru care dosarul a ajuns pânã la executorii judecãtoresti.

”Am reusit sã recuperãm o parte din bani” – a declarat reprezentantul unui birou al executorului judecãtoresc angajat de CAR Petrila.

Alte fapte ale omului de afaceri au fost cu cecuri neacoperite, cu masini în leasing date unor persoane fizice, persoane care i-au plãtit ratele, dar Dolcescu ”a uitat” sã le plãteascã mai departe conform contractului, drept pentru care oamenilor li s-au ridicat masinile de cãtre firma vânzãtoare, General Motors România. Ultimul caz, cunoscut, a fost în toamna lui 2012 cu un ultim model de Peugeot, în valoare de vreo 25.000 de euro… Faptele au ajuns, invariabil, la Politia Petrosani si în instantele de judecatã.

Dar Constatin Dolcescu a reusit sã facã afaceri deosebit de profitabile si cu terenuri, chiar cu administratia localã din Petrosani. În anul 2011, presa localã atrãgea atentia asupra unui derapaj îngrijorãtor al primãriei pe relatie cu Dolcescu privind terenurile din Parâng: ”Cea mai mare suprafatã de teren cumpãratã de administratia localã este a lui Ilie Constantin Dolcescu. Petrosãneanul a vândut, iar administratia localã de la Petrosani a cumpãrat 3329 metri pãtrati la un pret de (minim) 5 euro pe metrul pãtrat. Adicã municipalitatea achitã nu mai putin de 16.645 euro ceea ce la un calcul de minim 4,1 lei/un euro, rezultã o sumã totalã de 68.244,5 lei pentru norocosul proprietar de teren. Proprietar orientat, dacã ne luãm dupã informatiile detinute pânã la aceastã orã, potrivit cãrora Dolcescu ar fi devenit proprietarul terenului din Parâng numai în luna februarie a acestui an (2011, cu douã luni în urma vânzãrii – n.n.). Precizãm cã Dolcescu figureazã pe lista datornicilor cãtre administratia publicã Petrosani însã reprezentantii statului “s-au dat peste cap” sã-i plãteascã omului terenul, fãrã a se strãdui sã echilibreze bugetul”.

Era vorba de SC Cripto Star, care datora Primãriei vreo 380 milioane lei vechi.

Cum sã nu facã ce vrea Dolcescu în aceaste situatii, indiferent ce spune justitia, Politia sau Parchetul când edilii locali îi tin palma?, spun pãgubitii omului de afaceri.

Politia si instantele confirmã ”mãgãriile”

Acestia au declarat cã s-au adresat presei, respectiv Cronicii Vãii Jiului, pentru a atrage atentia altor potetiale victime ale lui Dolcescu sã nu se încreadã în vorbele si sustinerea sa de cãtre terti si sã se fereascã cât pot de respectivul om de afaceri. Asta pentru cã nu doar Petrosaniul este teritoriul pe care a actionat sau actioneazã Constantin Dolcescu. Si oameni din Vulcan, Lupeni, Petrila s-au plâns de activitãtile  sale.

Politia Petrosani confirmã faptul cã omul de afaceri este mai actual ca oricând  prin dosarele aflate în cercetare pentru înselãciune, evaziune fiscalã etc. ”Existã mai multe dosare în lucru cu fapte comise pe mai multe paliere, îndeosebi economice” – a declarat seful Politiei Petrosani, Titel Brãgaru.

La fel si instantele de judecatã gem de procesele aflate pe rol ale firmei SC Cripto Star, ale omului de afaceri si ale membrilor familiei acestuia.

Punctul de vedere al lui Costantin Dolcescu nu l-am obtinut pentru cã la numãrul obtinut rãspunde invariabil robotul: numãrul format nu mai este valabil.

Ileana Firtulescu