minerii-au-protestat-in-valea-jiului-2Sindicate de la cele douã societãti miniere din Valea Jiului au cerut ajustarea sporului de pericol la nivelul noului salariu minim pe economie, conform HG 1225/2011, iar conducerea spune cã nu are buget, încã…

Sindicatele afiliate la Federatia Sindicatelor Libere si Independente ”Energetica”, respectiv Sindicatul Libertatea 2008 E.M.Livezeni, Sindicatul SCSM Petrosani, Sindicatul EPCVJ Vulcan si Sindicatul Liber si Independent E.M.Lupeni, au cerut directorului general al Societãtii Nationale a Huilei, Nicolae Drãgoi, o întâlnire pentru a ajusta sporul de priculozitate conform noilor normative. Sporul de priculozitate este în cuantumul unui salariu minim pe economie si o datã cu cresterea saraiului minim, sindicatele cer si actualizarea, adicã acesta sã creascã de la 700 lei cât era, la 750 lei, începând cu 1 februarie 2013.

La fel au procedat si sindicatele de la exploatãrile miniere din cadrul Societãtii Nationale de Închideri Mine, adresându-se directorului general Petre Drãgoescu cu aceeasi cerere. Primul a fost Sindicatul Liber al E.M: Uricani, presedinte Zoltan Lakatas, care solicitã ajustarea sporului de periculozitate invocând HG nr. 1225/2011, care spune printre altele cã ”valoarea acestui spor urmând a fi renegociatã ori de câîte ori intervin modificãri legislative cu privire la cuantumul salariului minim pe economie”.

Doar cã societãtile nu au încã buget, asa cum nu are nici tara. ”Deocamdatã nu au nici o sansã. O datã cã sindicatele nu au reprezentativitate, apoi SNÎM nu are buget încã. Vom vedea pe parcurs. Sigur cã nu ne vom pune de-a doua si vom discuta acest lucru, dar vom vedea ce rãmâne dupã ajustare”- a declarat directorul general al Societãtii Nationale de Închideri Mine, Petre Drãgoescu.

Ileana Firtulescu