”Ne vom duce cu animalele în fata Primãriei, a Judecãtoriei si Parchetului, sã le dea ei de mâncare, cã nu mai putem, sã gãseascã solutii. Plãtim taxe si impozite si ni se blocheazã singurul drum de acces spre gospodãriile noastre ”.

O familie a blocat singurul drum de acces, vechi de peste 100 de ani, cãtre gospodãriile  localnicilor din zona Botoni – Rancotu cu Dealul lui Breaz, Petrosani. Cine a îndrãznit sã foloseascã drumul a fost întâmpinat si cu furca! Desi instanta a decis ”liber la trecere”, sãptãmâna trecutã a fost nevoie de un grup 10 persoane pentru ca un locanic sã-si coboare fânul în sigurantã…

Drumul care începe din Botoni, spre Putul auxiliar 1, al fostei Mine Dâlja, si pânã sus, la cota 1100, pe Rancotu cu Dealul lui Breaz, este folosit de locanici de peste 100 de ani conform informatiilor din Cartea Funciarã. Este singurul drum de acces spre gospodãriile a zeci si zeci de membri ai familiilor care au dezvoltat zona. Comunitãtile din Scoabele, Gãvuri, Piscuri – vreo 200 de hectare de teren – cresc animale, detin livezi, fâneatã, pãduri, si-au constuit case si anexe, cu electricitate si captãri de apã. Jumãtate din an parte din aceste familii trãiesc ”la munte”, iar jumãtate – coboarã în Petrosani, cu animale si recoltã, pentru cã la munte, iarna este grea, iar animalele sãlbatice atacã pentru hranã.

Îi dore-n cot de hotãrâri judecãtoresti, executori si procurori

Toate bune, pânã în urmã cu trei ani, când familia Popa Marcu si Ana, împreunã cu fiul lor Ionel Secelean, au hotãrât ca pe portiunile de drum mãrginit de proprietatea neamurilor lor sã nu se mai treacã. Prin urmare au motat tot felul de porti, pari bãtuti în drum, grilaje, plãcute care interzic trecerea, si-au pus sirele de fân în drum etc. Hotãrârea familiei Popa pare a fi fost luatã datoritã primului ATV apãrut în zonã, care, spun ei în declaratii, produce alunecare de teren si le pune în pericol casa, si au permis doar trecerea cu pasul, lucru infirmat de studiile fãcute de un grup de geologi de la Universitatea Petrosani.

Cum sã cari din munte fân, lapte, brânzã, fructe în spate si invers, sã faci aprovizionarea? Apoi animalele, apoi salvarea de vieti, pentru cã dacã nu ar fi existat un proprietar cu ATV, un om atacat de urs ar fi murit… Asa a început sirul proceselor proprietarilor cu familia Popa, si de atunci au trecut trei ani, iar situatia în loc sã se limpezeascã, a devenit si mai tensionatã. În cauzele aflate de pe rolul instantelor sunt implicati vreo 11 reclamanti si încã se mai alãturã si altii. Pânã la terminarea proceselor, oamenii locului au obtinut ordonante pesedintiale pentru folosirea drumului, dar ce te faci cu familia Popa si fiul?

Nu au respectat hotãrârea judecãtorilor si a fost nevoie de executor judecãtoresc, dar nici executorului nu i-a fost usor si ca urmare oamenii au obtinut permisiunea instantei de a debloca drumul singuri. Si procurorii au fost sesizati cã respectiva familie nu respectã deciziile justitiei. Si pentru cã procurorii au dat NUP, familia Popa este convinsã cã nu are nimeni ce sã le facã si au trecut la violentã. Ultima dintre ele este cea din data de 5 ianuarie 2013…

Minerul atacat cu furca, salvat de cal

Dumitru Jitea, este miner la Mina Petrila, si are o frumoasã gospodãrie în zona Gãvuri, cu animale, livadã, fâneatã etc. Mitu, cum îi spun localnicii, era nevoit în fiecare zi, la venirea din sut, sã urce sus la munte – o orã dus, una întors – pentru a-si hrãni animalele si a vedea dacã nu cumva au fost sfâsiate de fiare. ?i asta pentru cã drumul a fost blocat si nu i s-a permis sã-si aducã animalele si fânul.

La începutul anului, tânãrul miner, trecea cu calul pe drumul cu pricina când i-au iesit în cale sotii Popa. Ana Popa a apucat de frâu, sã-i tinã calul, iar Marcu Popa s-a repezit cu furca spre tânãr.

”M-a salvat practic calul, care s-a speriat, moment în care cei doi s-au retras pentru a

nu-i lovi. Am profitat de moment si am dat pinten calului. Am fãcut plângere penalã la Parchet, pentru cã au devenit periculosi. Au amenintat cã fac moarte de om dacã mai trecem pe acolo” – a povestit Mitu Jitea.

În urma acestei întâmplãri, am tinut sã-l însotim pe Mitu sus, în Gãvuri, pentru a-si aduce fânul pentru animale. Au sãrit sã-l ajute si sã tinã piept unei eventuale violente a familiei Popa alti proprietari, fiecare venind cu cai pentru a cãra fânul cu târsul …

”Haiducul” a mai dat unei vecine cu patentul în cap!

Am urcat greu, prin zãpadã mare pânã la proprietatea acestuia, pe ”drumul interzis”, cu obstacolele mentionate, care de acces îndelung folosit de predecesori, dar si de cei de mina Dîlja, de la Enel/Electrica pentru cã existã stâlpi de înaltã tensiune, iar electrificarea merge pânã la ultima gospodãrie si hãt, peste munte. Am constatat cã lângã putul auxiliar al fostei mine Dâlja se aflã si casa familiei Popa, lucru care infirmã o posibilã alunecare de teren. Deci drumul este tranzitat si de firmele în cauzã. Pânã si-au pregãtit târsurile cu fân oamenii au povestit lucruri incredibile. Printre altele, faptul cã familia Popa nu este de fapt proprietara terenului pe care tranziteazã drumul, ei aflându-se în indiviziune. Pentru terenurile folosite de ei nu s-a mai operat în CF de prin anul 1936!

Mai grav, cã Popa Marcu este un om cu antecedente, reabiliatat. Acesta, cu ani în urmã, ar fi lovit cu patentul în cap o vecinã, pe Veta lui Diecel, pe numele ei Saveta Sãran, faptã pentru care a fost condamnat cu executare. De aici si teama localnicilor cã lucrurile ar putea degenera, dar nimeni se pare cã nu-i ascultã, autoritãtile se miscã greu sau deloc, iar Popa face legea în munte.

La plecarea convoiului târsurilor, tensiunea plutea în aer, fiecare

si-a anuntat familia cã se porneste la drum… Nu au fost incidente si asta pentru cã s-a nimerit ca în timp ce oamenii îsi pregãteau fânul pentru coborâre, un politist si un jandarm înmânase o citatie familiei Popa, ca urmare a plângerilor, lucru ce i-a potolit pe moment pe ”haiducii” din Rancutu cu Dealul lui Breaz, Botoni.

Primãria a confirmat cã este singurul drum de acces

Despre fapte si atitudini, despre pagube produse si despre istoria locurilor si a familiilor, ne-au povestit localnicii, oameni de vazã, respectabili ai Petrosaniului, printre care ingineri, profesori universitari, lucrãtori MAI, gospodari de frunte. Acestia au mai precizat cã beneficiazã de finantãri APIA si situatia creatã de familia Popa pune în pericol respectarea conditiilor impuse de asemenea finantãri, pe lângã celelalte pagube. ”Ei invocã faptul cã existã un alt drum si spun sã-l folosim pe acela, ceea ce nu este adevãrat. Primãria Petrosani ne-a comunicat prin douã adrese cã este singurul drum de acces spre gospodãriile noastre si cã se angajeazã, pe portiunea zisã Drumul Nou, sã reabiliteze drumul. În ciuda acestor adrese oficiale, prin martori micinosi familia Popa sustine contrariul” – a declarat Marcu Gârbea.

”De 60 de ani de când mã stiu, apoi si pãrintii si bunicii mei, au folosit acest drum. Altul nu existã” – a precizat si Ionel Arad, al cãrui fiu face cinste Vãii Jiului si României prin Singapore, Germania, SUA, cerut de Google ca înalt specialist în IT.

Animalele vor fi aduse în centrul Petrosaniului

Pentru cã procedura de judecatã este greoaie si stufoasã, desi judecãtorii se strãduiesc, unul dintre acestia urcând chiar la munte, sã vadã la fata locului cum stau lucrurile, situatia devenind tensionatã, localnicii au hotãrât sã facã grevã în fata institutiilor din Petrosani.

”Ne vom duce cu animalele în fata Primãriei, a Judecãtoriei si Parchetului, sã le dea ei de mâncare, cã nu mai putem, sã gãseascã solutii. Plãtim taxe si impozite si ni se blocheazã singurul drum de acces spre gospodãriile noastre. O vom face legal, conform Legii 60 ”- a declarat Roman Bota.

Ca urmare, vor fi scoase în stradã, ca semn de protest cã nu au cu ce le hrãni:

Roman Bota – 3 vaci, un cal si douã capre; Marcu Gârbea – 10 vaci, un cal si 5 oi; Dumitru Jitea – douã vaci, un vitel si un cal; Ionel Arad, desi este plecat pentru douã sãptãmâni la Frankfurt, va trimite reprezentant. La toti acestia se vor mai adãuga si altii, dar care au dorit sã nu-si facã public  numele.

Zona Rancutu cu Dealul lui Breaz, Botoni, Petrosani, este de o frumusete care îti taie respiratia, iar localnicii au crescut copii deveniti oameni de ispravã, ce sporesc  aceastã frumusete a locului. Si cum de când lumea existã oameni dispusi sã ”împutã locul”, vorba localnicilor, acestia nu trebuie lãsati. Ca urmare, cei din Botoni sunt hotãrâti sã pãstreze acestã armonie dintre oameni si locuri, prin mijloace legale.

Ileana Firtulescu