Cam asa s-ar putea traduce reactia consilierilor PNL de la Vulcan, care au parasit ieri sedinta ordinara dupa ce PD-L-istii nu au validat mandatul noului consilier PNL Cristina Stefania Izsak.  Daca pentru PD-L , presedinta de sedinta a avut public o explicatie, PNL-istii (si apoi PSD-istii si PRM-istul Dorel schiopu)  au lasat loc pentru mai multe interpetari si analize ale reactiei lor.

In primul rand alegerea lor de a pleca chiar atunci cand ar fi trebuit sa se hotarasca bugetul local pentru 2012, aduce cel putin o observatie: aceea ca parasirea salii de sedinta pentru nevalidarea consilierei PNL-iste ar fi fost asteptata si folosita  de reprezentantii opozitiei, pentru a bloca activitatea administratiei vulcanene, prin nevotarea bugetului local.

Daca pentru consilierii PNL aceasta decizie exprimata de sefa de grup Alina Carstoiu ar putea avea o acoperire prin reactia emotionala  pe care au avut-o ca urmare a nevalidarii colegei lor, in cazul consilierilor locali PSD lucrurile sunt confuze, in conditiile in care la aceeasi sedinta, ei au primit votul tuturor colegilor de consiliu ( si PD-L si PNL si PRM ) pentru validarea noului consilier Dan Petculescu.

Insa odata vazuti cu sacii in caruta, la ordinul telefonic transmis de seful organizatiei PSD Marin Coltescu consilierului Cristian Merisanu, acestia s-au ridicat si au plecat.  Cel mai derutat a fost proaspatul consilier Dan Petculescu, care a simtit din nou ca prezenta lui in Consiliul Local Vulcan nu este de bun augur; omul era motivat sa isi intre in rol, sa voteze proiecte pentru binele cetatenilor, rol pe care colegii lui de partid si de consiliu l-au ignorat, obligandu-l prin disciplina de partid sa se alinieze ordinelor primite. Daca-i Ordin, cu placere! … ar fi trebuit sa fie raspunsul – tot emotional al acestuia… insa pe fata noului consilier local s-a putut citi atat dezamagirea de a nu putea fi (in sfarsit) in drepturi (de facto), cat si intrebarea legata de intelepciunea hotararii colegilor sai.

Mimetismul deciziilor l-a molipsit rapid si pe Dorel schiopu, care probabil ieri si-a pierdut ultima picatura de verticalitate pe care o mai avea in fata electoratului vulcanean. Niciodata in activitatea sa de consilier local nu a putut fi vazut mai incurcat, mai timorat si mai jenat sa se supuna modelului USL. Cu mana (realmente) tremuranda, cu un usor tremolo si in voce si probabil cu memoria intacta a ultimelor angajamente (neonorate) facute pentru binele cetatenilor Vulcanului,  acesta a apasat pe butonul microfonului ca sa se poata face auzit si a declarat ca nu mai poate ramane la dezbaterea bugetului si a celorlalte proiecte de hotarari care ar fi putut pune pe fagas normal administratia din Vulcan. Pe termen foarte, foarte scurt, decizia de ieri a consilierilor PSD, PNL si PRM de la Vulcan, poate fi triumfala.  Pe termen mediu si lung, reactia lor are un cost pe care doar un jucator de sah foarte bun il poate intui. Intr-o logica simpla, regele poate sacrifica uneori toate piesele de pe tabla de sah pentru a ramane inca o vreme in viata. Intr-o logica si mai simpla, consilierii opozitiei de la Vulcan au sansa sa dea administratiei – tot din Vulcan-  un buget local si cetatenilor Vulcanului un sentiment de stabilitate si de normalitate peste cateva zile, cand va fi convocata o noua sedinta (extraordinara ). In caz contrar ei vor fi obligati cel putin moral sa isi asume imposibilitatea derularii normale a activitatii din Primarie din cauza lipsei bugetului,  care poate avea consecinte negative la nivelul intregii comunitati prin blocarea tuturor platilor bugetare, inclusiv cele ale salariilor profesorilor, asistentilor sociali si furnizorilor de servicii publice fara de care localitatea ar intra in haos.

Gabriela RIZEA