”Ati abolit sclavia la Petrila!”

Dupã 16 ani, cutremur în Sindicatul Liber al E.M. Petrila, condus de Ion Temneanu  – într-o lunã, vreo 300 de membri au pãrãsit organizatia, dintre care 250 s-au înscris în noul sindicat ”Orizonturi noi” înfiintat în luna octombrie 2012.

În lumea sindicalã a Vãii Jiului existã lideri care nu se lasã dusi din functii si folosesc tot felul de tertipuri pentru a ocoli procedura alegerii, determinând pe cei nemultumiti de prestatia lor, de felul cum sunt reprezentati si cum le sunt apãrate drepturile, sã se organizeze în noi sindicate. Toate exploatãrile din Valea Jiului au câte douã si chiar trei organizatii sindicale, doar Petrila rãmãsese cu Ion Temneanu  ”unicul”. Aici au mai existat tentative de fiintare a altui sindicat, dar oamenii s-au trezit cã sunt înprãstiati pe la mina Lonea, pe la alte locuri de muncã si asa s-a instituit teama de influenta si cârdãsia liderului Temneanu cu unii conducãtori doritori de pace socialã.

Cum puterea îndelungatã degradeazã imaginea si chiar relatiile interumane, alti mineri s-au ridicat împotriva lui Ion Temneanu, învinuit cã face abuzuri, cã de multã vreme nu mai tine seama de oameni, cã nu s-au mai organizat alegeri etc., etc.

Sindicatul Liber EM Petrila s-a înjumãtãtit

În luna octombrie 2012, a luat fiintã Sindicatul ”Orizonturi Noi”, presedinte Cãtãlin Cenusã si vicepresedinte Cãtãlin ?erban. În ultima lunã, noul sindicat a crescut ametitor, 250 de noi membri, plecati din Sindicatul Liber al EM Petrila, adicã vreo jumãtate din efectiv, condus de Ion Temneanu, ceea ce denotã cã minerii de la Petrila asteptau de mult o oportunitate pentru cã nu se mai regãseau de ani buni în vechiul sindicat.

Noul lider al petrilenilor este sef de sector, omul care zilnic este în sala de apel, în salopetã, care intrã în minã si îsi câstigã pâinea la fel ca ceilalti, ceea ce îi face pe oameni sã-l simtã aproape de ei, capabil sã le înteleagã nevoile si sã actioneze pe linie sindicalã.

La adunarea generalã, care a avut loc sâmbãtã, la Casa de Culturã ”Ladislau Schmidt”, s-au ales liderii de sectoare, printre invitati s-au aflat directorul Minei Petrila – Constantin Jujan, presedintele LSMVJ – Zoltan Lakatas, presedintele Sindicatului Minerilor ”Libertatea 2008” Livezeni – Sandu Daniel, Radu Voinea – presedinte Sindicat ”Vulturul Negru”. Toti le-au promis noilor sindicalisti sprijinul, i-au felicitat pentru curaj ca exercitiu democratic, iar Lakatas le-a transmis mesaje de sustinere de la celelalte sindicate de la minele din Valea Jiului, neafiliate la Muntele, dar si de la presedintele Federatiei Energetica, Ioan Pisc, care le-a lansat invitatia de a se afilia Federatiei pe care o conduce.

”Temneau este si a fost un dictator sindical”

Cu aceastã ocazie, Cãtãlin Cernusã, a motivat desprinderea din vechiul sindicat invocând lipsa de transparentã, atitudini si fapte inacceptabile ale lui Temneanu. ”Cotizatia este cea mai mare, de 2%, din tot Sindicatul Muntele si fãrã rusine spune cã tot asa va continua. Apoi deconturi pe brigãzi care nu s-au justificat – lanturi, clesti, cã ar fi construit drujbe, dar unde sunt? Apoi cã el schimbã directori, cã el face K-ul la Petrila… A propus ca mina Petrila sã fie inundatã, noroc cã existã cei care se pricep si stiu ce au de fãcut. Sindicatul a încasat peste 2 miliarde lei si nu am vãzut sã facã un bilant la sfârsit de an, sã comunice de ce si pentru ce s-au cheltuit acesti bani… Curajul dumneavoastrã este o dovadã cã Temneanu a mai distrus un sindicat, de data asta pe al lui. Temneanu este si a fost un dictator sindical, se crede atotputernic asupra administratiei si a oamenilor. A fãcut toate demersurile sã-i schimbe, iar acum cã nu-i mai merge înceracã dosare penale pentru itimidare… Toate conturile lui Temneanu sunt bine umflate , iar liderii de la sectoare nealesi sunt bine instruiti, oameni de-ai lui care semneazã pentru deconturi… Cine a pus întrebãri a iesit pe usa din dos, s-au pensionat, dar el si-a suspendat contractul si a rãmas”- a vorbit oamenilor de la microfonul adunãrii generale, presedintele Sindicatului ”Orizonturi Noi” de la E.M. Petrila, Cãtãlin Cenusã.

Un ropot de aplauze prelungi a fost reactia minerilor din salã la discursul extrem de scurt al liderului Sindicatului Vulturul Negru, Radu Voina: ”Eu sunt adversarul consacrat al Sindicatului Muntele. Vã felicit pentru curaj. Ati abolit sclavia, la Petrila”.

Pe de altã parte, directorul minei, Constatin Jujan, i-a asigurat pe membrii noului sindicat cã li se vor respecta drepturile la libera exprimare, cã vor fi tratati egal, fãrã nici un fel de discriminare cã ”voi rãmâne un partener cinstit fatã de dumneavoastrã si în mine veti gãsi întotdeauna un sprijin”.

Mina Petrila are noi lideri de sectoare, la adunarea de sâmbãtã fiind alesi Vasile Ojog – sectorul I, Cornel Contea – sector II, Samir Straja – sector III, Cristian Rotaru – sector IV, Nicolae Lãzãrean – sector V, Monica Antaloaia, reprezentanta femeilor.

Ileana Firtulescu

Advertisements

4 comentarii la „”Ati abolit sclavia la Petrila!”

 • 21 ianuarie 2013 la 23:40
  Permalink

  Trebuia sa se intample odata si odata.Momozaurul Temneanu va da sama pentru multe.Ce zici Ioane ,ti-a cam sosit ceasul?.

 • 22 ianuarie 2013 la 09:58
  Permalink

  pai voinea nu putea sa fie vulturul blond ca l strica contrastul

 • 25 ianuarie 2013 la 01:25
  Permalink

  Asta e dovedit,istoria se repeta.Schimbam o dictatura sindicala cu alta.Ce miscare sindicala ?Cind administratia coordoneaza tot.Te retragi dintr-o organizatie si te inscri la alta cu amenintari din ambele parti.Te obliga sa vii la casa de cultura si se face prezenta de pe cartile de pontaj altfel adio viata buna la Petrila. .Simion,Butuza,Serban,Lazarean,Sarpanckzi,Velea,Rotaru,Contea,Crisan,Antaloaie,Jujan reprezinta administratia si fac marcaj strins angajatilor de la Petrila sa treaca de la un sindicat la altul.Daca Bobar nu se certa cu Temneanu oare se mai infiinta inca un sindicat ?

 • 27 ianuarie 2013 la 11:25
  Permalink

  Minciuni,orizonturi noi are cel mult 20 de membri

Comentariile sunt închise.