A plecat peste hotare pentru un trai mai bun, iar acum pãrintii îi plâng moartea lângã o pozã. O familie din municipiul Lupeni trece printr-o traumã de nedescris.

Fiul lor în vârstã de doar 35 de ani a murit, iar familia nu are posibilitatea financiarã de a-l înmormânta. Motivul este acela cã bãiatul lor a decedat în urmã cu mai bine de o lunã de zile în Spania, iar cheltuielile cu repatrierea acestuia sunt peste limita posibilitãtilor lor. Oamenii fac apel la cei cu suflet mare pentru a le întinde o mânã de ajutor.

”Copilul meu pe nume Matei Alexandru Octavian a murit în 11 decembrie în Valencia, în Spania si nu am posibilitãti materiale sã-l aduc acasã. Fac apel la oamenii de bine care mã pot ajuta sã-l îngrop ori acolo si sã-i fac pe urmã pomeni crestinesti si pe urmã sã-i fac inmormântare crestineascã”, spune Mãrioara Brãdãtan, mama tânãrului, cu ochii în lacrimi si strângând la piept o fotografie.

Cheltuielile pentru repatrierea victimei sunt enorme, acestea fiind mult prea mari pentru bugetul familiei îndoliate. Pãrintii tânãrului nu îsi permit nici sã îl înhumeze în Spania tocmai din aceastã cauzã.

”Repatrierea sau înhumarea în Spania costã între 3000 si 5000 de euro. Nu am posibilitatea aceasta dintr-o pensie de 740 de lei si 920 a-i sotului în conditiile în care am grijã si de un nepotel de 15 ani care face scoalã la mine si stã la mine, atunci nu am posibilitãti”, mai spune mama îndoliatã.  Durerea pãrintilor este cu atât mai mare cu cât ei nici nu stiu cu exactitate ce i s-a întâmplat bãiatului lor, care aparent ducea o viatã linistitã la mii de kilometri distantã de ei. ”Bãiatul meu cred cã a fãcut o cãdere psihicã. Conform certificatului de constatare. Am fãcut eforturi financiare sã merg în Valencia. A fãcut o cãdere psihicã si o congestie cerebralã. Unii spun cã a fost o sinucidere, altii spun cã nu cã în scara blocului s-ar fi gãsit o baltã de sânge. Deci este incertã treaba. Eu nestiind limba nu am putut  sã colaborez cu alte organe care sã îmi dea relatii”, povesteste cu lacrimi în ochi mama bãrbatului decedat în Spania.

În cazul în care persoana decedatã nu este ridicatã de la morgã, aceasta va fi inmormântatã fãrã ca familia sã stie într-un cimitir al sãracilor.

”Cadavrul va fi tinut sase luni de zile, primãria îi va da un loc la cimitirul sãracilor, dar nu voi fi anuntatã sã stiu mãcar locul unde este înmormântat si ce se întâmplã. Am fãcut o adresã si la Ministerul de Externe, mi s-a dat un numãr de înregistrare, am fost trimisã la Consulat de unde mi s-a spus cã trebuia  sã iau legãtura cu consulatul din Valencia si sã astept rãspuns. În situatia în care la cimitirul sãracilor nu se gãseste un loc de îngropare sau cu posibilitatea de incinerare atunci va fi tinut vreo cinci ani de zile în care se vor face experimente pe el”, mai declarã mama îndureratã.

Dacã familia nu gãseste resursele financiare necesare pentru a-si aduce bãiatul acasã, existã riscul ca cei doi pãrinti nici sã nu îl poatã plânge.

Mama bãrbatului mai povesteste cã acesta devenise foarte credincios în ultima perioadã si cã a tinut post îndelungat. Tot în aceastã perioadã el s-a rugat foarte mult. Dupã o searã în care a uitat sã îsi spunã rugãciunea el a fost gãsit fãrã suflare pe caldarâmul din fata blocului în care locuia în Valencia din Spania tinând în mânã o biblie si o cruciulitã de argint. Bãrbatul a plecat din tarã în anul 2000 pentru un trai mai bun, însã se pare cã dupã 13 ani departe de pãrinti el si-a gãsit sfârsitul lãsând în urmã un mister, o dramã poate doar de el stiutã.

Monika BACIU