16-GABORMircea Lucescu, Romulus Gabor, Ioan Andone, Gelu Titus Simoc si Remus Vlad primesc, vineri, titlul de cetãteni de onoare ai municipiului Hunedoara. Edilii s-au gândit sã le ofere distinctia pentru cã au luptat sub culorile hunedorene si au dus, mai apoi faima peste hotare.

Primãria din Hunedoara a lansat o invitatie pentru ziua de vineri, 18 ianuarie 2013, la sedinta extraordinarã a Consiliului Local al municipiului Hunedoara. Sunt chemati toti sportivii si cei care vor sã fie prezentila un eveniment inedit în cadrul cãruia se va conferi titlul de “Cetãtean de Onoare” domnilor Mircea Lucescu, Remus Vlad, Gelu Titus Simoc, Ioan Andone si Romulus Gabor. Evenimentul va avea loc în aula Facultãtii de Inginerie Hunedoara, începand cu ora 14.00.

Pentru a arãta cât de importante sunt aceste nume si pentru Hunedoara, edilii orasului le-au fãcut publice biografiile marilor sportivi.

 

Romulus Gabor s-a nãscut la data de 14 octombrie 1961, în satul Ponor, comuna Pui, judetul Hunedoara. A început sã joace fotbal la vârsta de 13 ani, la Jiul Petrosani. În scurt timp s-a transferat la Corvinul Hunedoara, activitatea sa de fotbalist confundându-se practic cu clubul de pe Cerna. A obtinut cel mai bun rezultat din carierã la Campionatul Mondial pentru Tineret din 1981: medalia de bronz cu echipa, trofeul Gheata de bronz pentru cele 4 goluri marcate si trofeul Balonul de aur, fiind desemnat cel mai bun jucãtor al competitiei – singurul fotbalist din istoria fotbalului românesc care a cucerit acest titlu. Un an mai târziu acest titlu avea sã fie cucerit de cel mai bun jucãtor al lumii, Diego Armando Maradona.

Dupã performanta de la Campionatul Mondial de Tineret din 1981, a primit mai multe oferte din partea unor echipe de renume din România si din strãinãtate. A preferat sã rãmânã la Corvinul Hunedoara, refuzând oferte de la Steaua Bucuresti si Dinamo Bucuresti, unde jucau colegii lui de la nationala de tineret (Mircea Rednic, Ioan Andone, Dorin Mateut), precum si oferte din SUA sau Germania. S-a retras prematur din activitatea competitionalã, în 1992, ca urmare a unor accidentãri repetate.

Romulus Gabor a fost un jucãtor de exceptie, rezultat al muncii de la Centrul de juniori al Corvinului, condus de regretatul Miticã Pãtrascu si pus în valoare de marele antrenor al Corvinului din acea perioadã, Mircea Lucescu. Numele Romulus Gabor este similar în plan fotbalistic cu performanta sportivã sau, de ce nu, cu imaginea Corvinului, dar si a municipiului Hunedoara!

 

lucescu-mirceaMircea Lucescu s-a nãscut la Bucuresti, pe data de 29 iulie 1945. De numele lui se leagã cea mai frumoasã perioadã a fotbalului hunedorean, cea din anii 1980, când Mircea Lucescu a fost jucãtor si antrenor al echipei Corvinul Hunedoara. Ca jucãtor, a activat în principal la echipa Dinamo între 1964 si 1977, iar ca antrenor a condus printre altele echipa nationalã a României, precum si echipele Corvinul Hunedoara, Dinamo Bucuresti, Brescia, Reggiana, FC Rapid, Internazionale Milano, Galatasaray, Besiktas si Sahtior Donetk. Decernarea premiului de cetãtean de onoare este o motivatie în plus a recunoasterii meritelor sportive, dar si a implicãrii profesionale în fotbalul hunedorean; imaginea creatã de Mircea Lucescu fiind un beneficiu nu doar pentru miscarea sportivã, ci si pentru renumele municipiului Hunedoara.

 

capture8Ioan Andone s-a nãscut la data de 15 martie 1960, la Spãlnaca, în judetul Alba.

Primii pasi în fotbal i-a fãcut în 1972 la Scoala Sportivã Hunedoara, avându-l ca antrenor pe profesorul Carol Gall.

Din 1975 a trecut la Corvinul, unde l-a avut antrenor pe slefuitorul de talente, regretatul „nea” Miticã Pãtrascu. Sub comanda lui Mircea Lucescu a debutat în culorile “alb-albastre” în divizia „A” pe 7 martie 1979. Fundasul de „fier” al Hunedoarei a jucat la Corvinul pânã în 1983, în 105 meciuri, înscriind 15 goluri.

Alãturi de Primãria municipiului Hunedoara si „mentorul” sãu, Mircea Lucescu, este membru fondator al echipei FC Hunedoara. Nu a uitat niciodatã locul unde s-a lansat ca fotbalist, ajutând moral si material de câte ori a putut, echipa din Hunedoara.

 

Gelu Titus Simoc s-a nãscut la data de 05 martie 1938 în satul Rãdulesti, comuna Dobra, judetul Hunedoara. Primii ani de scoalã i-a fãcut la Dobra. În 1955, dupã liceu, Simoc s-a angajat la Combinatul Siderurgic Hunedoara, la Sectia Laminoare. Ulterior a urmat cursurile Academiei de Studii Economice din Bucuresti, unde a fost coleg cu Mircea Lucescu. Dupã facultate, s-a întors la Combinat. Atunci a intrat si în lumea fotbalului. A fost numit în conducerea clubului “Metalul Hunedoara”, care mai apoi, si-a schimbat numele în Corvinul, pe 28 august 1975. Gelu Simoc a fost unul dintre cei 28 de membri fondatori ai FC. Corvinul Hunedoara.

Remus Vlad s-a nãscut la data de 19 ianuarie 1946 în Cincis-Cerna, judetul Hunedoara.

Primii pasi în fotbal i-a fãcut la vârsta de 15 ani, la Hunedoara, avându-l ca antrenor pe Miticã Pãtrascu. Debutul în echipa de seniori si l-a fãcut la Metalul Hunedoara în 1967. A fost remarcat pe postul de fundas central, iar în 1968 a fost transferat în divizia „A” la FC Arges Pitesti, cel mai spectaculos transfer al acelor vremuri pentru FC Corvinul, unde a evoluat pânã în 1974, având 175 de jocuri si 4 goluri marcate.

A fost cãpitanul de echipã al pitestenilor, fiind coleg cu marele Nicolae Dobrin si Doru Nicolae, si câstigând titlul de campion al României în editia 1971-1972 cu FC Arges. În anul 1974 a revenit la Hunedoara, unde a jucat pentru Corvinul în liga secundã, cu care a promovat in divizia „A” în 1976, încheindu-si activitatea de jucãtor la clubul de pe Cerna în 1978.

Diana Mitrache