Trei luni, cât 85 de ani. Atâtea zile de concediu medical au avut minerii din cadrul Companiei Nationale a Huilei în cursul anului trecut în doar trei luni. Minerii din Valea Jiului au acumulat în primul trimestru al anului trecut zeci de mii de zile de foaie de boalã. Chiar si asa numãrul concediilor medicale a scãzut fatã de alti ani.

”De exemplu pe dispensarede întreprindere, pe trimestrul întâi 2012, fatã de anul 2011, dispensare de întreprindere au scãzut cu 309 zile, policlinica a crescut cu 3440 de zile vorbind de trimestrul 1, spitalul în scãzdere cu 433 de zile, alte unitãti medicale au scãzut cu 5293 de zile medicale, medicii de familie au crescut cu 770 de zile” a declarat Gabriela Butariu – medic de întreprindere SCSM.

Pe primul trimestru al anului trecut numãrul foilor de boalã de care au beneficiat ortacii din Valea Jiului este halucinant. Conform datelor statistice, în primele trei luni ale anului trecut, minerii din Valea Jiului au avut atâtea zile de foaie de boalã cât pentru 85 de ani.

”Numãr certificate medicale initiale au fost în 2012 pe trimestrul 1 2392, comparativ cu trimestrul 1 2011 cam stationar. Numãrul zilelor de concediu medical acordate au fost pe primul trimestru al anului 2012 au fost de 31.094”, a mai declarat medicul de la SCSM Petrosani.

Minerii au diferite boli, drept pentru care ei solicitã de la medici foi de boalã. Au existat si cazuri în care acestia au stat acasã doar de luni pânã vineri.

”Cele mai frecvente afectiunide care suferã minerii sunt discopatiile, afectiunile musculo-scheletale, pe cardiovascular nu sunt asa multe, pe digestiv am observat. Asta însemnând cazuri de pancreatite. Am avut de exemplu douã luni de zile un lucrãtor care a avut pancreatitã, motiv pentru care l-am dat apt conditionat, din apt subteran, apt suprafatã cu reevaluare la sase luni”, a mai precizat Gabriela Butariu.

Urmeazã ca pânã la finele acestei luni, medicul de întreprindere sã finalizeze lista cu numãrul total al foilor de boalã de care au beneficiat minerii si totodatã sã întocmeascã si numãrul total al zilelor în care acestia au stat acasã.

Monika BACIU