Minerii din Valea Jiului sunt tot mai bolnavi. Au boli ce derivã din munca grea pe care o depun în subteran si, îngrijorãtoare sunt si cazurile de cancere de colon, din cauza alimentatiei si a stresului.

Medicii care îi consultã periodic pe minerii din Valea Jiului vorbesc despre boli tot mai multe si mai grave. Minerii au îmbãtrânit si munca depusã îi face tot mai vulnerabili. „Avem pe primul loc afectiunile musculo-scheletale, cu indice de  gravitate de 112, pe locul 2 sunt accidentele si pe locul 3 afectiunile aparatului respirator, din cauza conditiilorde muncã, a microclimatului nefavorabil, diferentele de temperaturã si a curentilor de aer. Pe lângã asta, pe locul 4 sunt bolile digestive si e vorba de ulcere, afectiuni ale apartului digestiv, unde s-a constatat o crestere a cancerului de colon”, spune dr. Gabriela Butariu, medic medicina muncii.

Tot în topul bolilor de care suferã minerii, deja ajunsi aproape toti la vârsta pe 45 de ani, vârstã la care acestia se pensioneazã, sunt si bolile cardio-vaculare. „Persoanele care prezintã un sindrom cardio-metabolic, adicã cei care prezintã un cumul de factori de risc majori, circumferintã abdominalã, trigliceridele, colesterolul, tensiunea arterialã si glicemia mare. Aici intrã 297 de cazuri, iar numãrul cazurilor creste de la an la an în conditiile îmbãtrânirii fortei de muncã si a cresterii stresului cotidian si a unui mod de viatã nesãnãtos”, a mai spus medicul Gabriela Butariu.

Minerii sunt monitorizati de medicii de medicinã a muncii o datã la 3 luni si la Salvamin Petrosani, la laboratorul de medicinã a muncii se fac analize complete. Tot aici seconstatã cã ortacii ajung foarte des la unitãtile de primire a urgentelor si foarte multiau probleme cardiace.

Diana Mitrache