CasetaMihai Eminescu, poetul national, a fost celebrat ieri si la Petrosani. Cei 163 de ani trecuti de la nasterea, pe 15 ianuarie 1850, la Botosani, a marelui poet au fost marcati printr-o manifestare organizatã la Biblioteca Municipalã din localitate.

„De câtiva ani, în fiecare zi de 15 ianuarie, celebrãm nasterea poetului Mihai Eminescu. În acest an am pregãtit un program bazat pe recitarea unor poezii semnate de cãtre poetul national precum si o lansare de carte”, a declarat Delia Grosu, coordonator Biblioteca Municipalã Petrosani.

În cadrul manifestãrii a fost prezentatã activitatea marelui poet, rolul acestuia în cultura româneascã si au fost recitate versuri din opera eminescianã. Cea care a recitat douã din poeziile poetului national a fost Andreea Harabagiu, o elevã în vârstã de doar 10 ani. „Am o adevãratã pasiune pentru poezie, în general, si pentru cele semnate de Eminescu, în special. Am învãtat cam 20 de poezii scrise de marele poet si toate îmi plac la fel de mult. Sper sã ajung si eu, cândva, sã scriu poezii”, a spus Andreea Harabagiu, elevã clasa a IV-a Colegiul National „Carmen Sylva” Petrosani.

La manifestare au fost prezenti si reprezentantii autoritãtilor locale, respectiv primarul si vice-primarul municipiului. „Mihai Eminescu a fost, este si va rãmâne multã vreme de acum înainte un poet national prin intermediul operei care ne-a lãsat-o mostenire. Mi-as dori foarte mult ca tot mai multi copii si tineri din Petrosani sã-i cunoascã si sã-i aprecieze întreaga operã”, a declarat Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Tot ieri si tot la Biblioteca Municipalã a fost celebratã si Ziua Nationalã a Culturii. Cu aceastã ocazie, Violeta Alexandra Opritescu, elevã în clasa a XII-a la Colegiul Economic „Hermes” si-a lansat ultima creatie, respectiv un volum de versuri. „Volumul intitulat „Carpe Diem Adolescentia!” este cel de-al treilea semnat de mine si este unul în care atât versurile cât si desenele îmi apartin. Am dorit sã-l lansez oficial în 15 ianuarie pentru cã în aceastã zi sunt celebrate atât ziua de nastere a lui Mihai Eminescu cât si Ziua nationalã a Culturii. Am în lucru si un alt volum, cel de-al 4-lea, dar acesta va fi o surprizã pe care nu doresc sã o dezvãlui deocamdatã”, a precizat Violeta Alexandra Opritescu.

Urmãtoarea manifestare care va fi marcatã la Biblioteca Municipalã din Petrosani este cea destinatã Micii Uniri, celebratã în data de 24 ianuarie.

Mircea Nistor