Când spui Valea Jiului te gândesti la o zonã minierã, o zonã defavorizatã, în care oamenii îsi duc traiul de azi pe mâine. Drumul cãtre vestul Vãii Jiului e un drum normal din România, presãrat cu nelipsitele gropi, dar nu asta  îl scoate în evidentã.

Bine, poate doar vilele luxoase de la intrarea în oras sunt din alt film, însã, în rest totul pare din peisaj. Un peisaj devenit celebru odatã cu Dallas-ul autohton – un loc nu tocmai bine vãzut, dar nici de temut.

Într-o zonã în care toatã lumea trãieste la limita existentei, la Vulcan, te întâmpinã mãretele castele construite de-a lungul drumului. Singura legãturã a zonei cu Olanda ai zice cã este bietul copac cu lalele de la Iscroni, declarat monument al naturii, dar de soarta cãruia nu-i pasã nimãnui.

Pânã acum eram recunoscuti prin renumitul Cartier Dallas, micul occident al Vulcanului, locul unde fiecare are legea lui, dar dupã ultimele întâmplãri petrecute ne dãm seama cã mai degrabã acolo e mica Olanda de Valea Jiului.

Intr- un oras în care ai impresia cã nu se întâmpla niciodatã nimic, ajungem la breaking news si pe primele locuri la infractionalitate, droguri si prostitutie. Ofiterii DICOOT si- au fãcut un obicei în a ne vizita  pentru contrabandã de tigãri, ori trafic de droguri.

si cine sã fie cãpetenia, când aici este locul unde masina primarului a fost incendiata în campania electoralã, pentru o reglare de conturi? Acelasi oras este si  locul unde comandantul politiei îsi serbeazã ziua de nastere în sediul Politiei, ori poate nu chiar acolo, dar când a fost chemat de prefect a ajuns pe 5 cãrãri, sughitând si scotându-l din minti pe mai marele judetului, venit sã vadã cine mai furã cãrbune din garniturã de tren. Si cum sã nu fie raiul hotilor, când politistii tocmai chefuiau?

Tot municipiul Vulcan e si locul unde traficul de droguri se face la colt de stradã, iar în baruri si discoteci se fumeazã etnobotanice, locul unde un politist este cercetat

într-un dosar neelucidat încã, dar în calitate de amant al familiei viceprimarului, acesta având, potrivit procurorilor,  relatii cu viceprimarul, fiica si fiul acesteia.

Dacã toate aceste fãrãdelegi se întâmpla la nivel înalt, ce pretentii mai avem la oamenii de rând? Ce sã le cerem tinerilor care nu se regãsesc nicãieri, care din dorinta de afirmare si grandomanie sunt dispusi sã facã tot ce este ilegal pentru a se afirma, pentru a conduce un bolid de lux ca ªoni – fiul primarului, pentru a bate cluburile în fiecare searã?

Nu ne mai mira absolut nimic, totul se întâmplã sub ochii nostri, fãcându-ne martori la o situatie scapatã de sub control. O situatie în care singurul liceu din oras este pus intr- o luminã proastã, fiind numit cel mai stricat colegiu din România, o situatie în care îndeletnicirea de bazã a tinerelor este video chat-ul, o cale usoarã de a câstiga banii, îmbinând plãcutul cu utilul. Aceasta este imaginea care ne scoate din anonimat în ultima vreme fiind subiect de bazã pentru televiziunile nationale.

ªi Vulcanul, cu primar, viceprimar, sefi de politie si interlopi, ajung  pe la tribunal si dau cu subsemnatul în acte de terorism, vandalism si coruptie fãrã margini. Orasul de pe Jiul de Vest ne-a scos sifonati rãu din anonimat, iar “capii” orasului nici cã fac ei ceva sã dea bine.

Oamenilor de rând, care se fac cã nu stiu de droguri, tigãri netimbrate si alte nereguli, le-a fost îngreunatã circulatia, dupã implementarea unui amplu proiect în urma cãruia vedem niste bazine colorate noaptea si, mai recent un trist orãsel al lui Mos Crãciun, flancat de o poartã de placaj vopsitã în alb si montatã la intrarea într-un parc, care altfel ar fi fost chiar frumos.

Putini au ajuns pe jos spre “porcãrie”  – locul în care edilul sef ridicã un nou imperiu, dupã cel al farmaciilor care au monopolizat activitatea de profil din toatã Valea Jiului.

Nouã, muritorilor de rând, fãrã bolizi de lux si farmacii, care nu am tras pe nas etnobotanice si nu ne-a vândut nimeni tigãri netimbrate, ne rãmâne praful de pe tobã, ori zeama ce curge de sus din Dallas. Sã trãiti deci, cum ati votat!

Carmen Rus