Un tânăr din Petrila este cel mai bun informatician, care a fost la un pas să plece la Olimpiada internațională de informatică. Il cheamă Toni și l-am găsit alături de colegii și profesorii lui de la Colegiul Constantin Brâncuși din Petrila, chiar în ziua în care a împlinit 16 ani, când a promis că se va ambiționa să ajungă și mai departe în topul informaticienilor.

Pe Toni Alexa l-am găsit în clasă, alături de câțiva prieteni, colegii lui de clasă, care au venit să îl susțină. Nu este genul de tocilar, ocolit de colegi, ci, dimpotrivă, Toni e bun la informatică, la sport și e mereu în centrul grupului lui de prieteni. „Când am pus mâna pe calculator, am simțit că e pasiune. Pe lângă asta, eu mai practic și sport, sanie și karate, unde am încercat să obțin performanțe. Am mers la campionate naționale și internaționale, pe care le-am și câștigat, de cele mai multe ori”, s-a prezentat, în câteva cuvinte, Toni Gabriel Alexa, informatician de la Colegiul Tehnic Contantin Brâncuși din Petrila.
Ultima lui performanță, însă, a fost una dintre cele mai bune și doar un mic pas l-a despărțit de etapa internațională, pe care o va ataca și anul viitor. „Anul acesta am ajuns până la etapa națională, după ce m-am clasat al doilea, la nivel național, după olimpiada județeană. Dintre cei din județul nostru am fost pe primul loc și apoi am luat locul VI, la un pas să plec la etapa internațională, pentru că s-au calificat doar primii 5”, susține Toni.
Profesoara lui de informatică spune că l-a văzut ambițios din prima zi de la oră, iar performanța lui a venit după multe ore de muncă. „Rezultatele lui chiar sunt deosebite. Felicit familia lui că l-a susținut. E o familie frumoasă, cu 3 băieți, toți pasionați de sport și Toni s-a remarcat din clasa a IX-a cu seriozitate și talent. Are rezultate foarte bune școlare și pasiunea lui e informatica. De fapt, eu, în clasa a IX-a am mereu emoții, cu noua promoție de la mate-info. Le lansez provocări de muncă individuală. El și-a ales din start să participe la toate secțiunile și s-a calificat. Anul acesta a participat la 3 și s-a calificat la două până la etapa națională și rezultatele lui sunt foarte bune ”, a confirmat performanțele lui, Cristina Ciucă, profesoara de informatică la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși din Petrila.
Toni Alexa a participat la Olimpiada de Informatică Aplicată, susținută de Politehnica din București și a făcut față cu brio, ducând numele unui liceu din Petrila, până la cel mai înalt nivel. „Este o mândrie. Din păcate, nu sunt cadru didactic la clasa la care Toni își desfășoară activitatea, dar pot să spun că l-am remarcat pe holurile liceului, ca fiind un copil cu un foarte mare bun simț, de o inocență rară, dar spun că am fost profesoara tatălui lui și, cu siguranță, a moștenit multe din însușirile părinilor lui”, a spus Monteola Todorici, director adjunct al Colegiului Tehnic Constantin Brâncuși Petrila.
Dar Toni este nu doar bun la informatică și un bun sportiv, ci este văzut ca un prieten și un coleg pe care clasa întreagă se bazează acum. „Toni, de obicei, se remarcă pentru că este un elev eminent, care ne scoate la greu. Cam tot timpul a fost bun,
pasionat de informatică. Eu fiind prietenul lui, când vorbim de informatică, aflu lucruri noi de la el și prin performanța lui îl iau ca modeul pentru mine”, a spus prietenul lui.
„Toni este colegul acela pe care te poți baza mereu. Are mereu o vorbă bună pentru noi și e mereu acolo și ne ajută la școală, dar și în afara școlii. Poate să fie copilul acela bun la toate, dar nu arogant”, a completat și o altă colegă a lui Toni.
„Sare mereu în ajutorul nostru. Se pricepe la informatică, matematică, dar și la celelalte materii. Pot să spun că este și prietenul meu, cu care ies afară și este un om bun. Este un copil deștept și descurcăreț”, a mai adăugat o altă colegă.
Clasa a X-a A de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși se mândrește, ca de altfel întreaga școală, cu acest tânăr. El, însă, promite că vom mai auzi de performnțele lui. „În fiecare zi încerc să ascult o informație nouă și să devin mai informat. Dacă azi aud de ceva de care nu știm mai nimic, merg casă și caut informații să mă documentez în acel domeniu”, a conchis Toni.
Diana Mitrache