BOSCHE 1Oamenii strãzii de la Petrosani, desi pânã mai ieri refuzau sã vinã la adãpostul cald de la Politia Localã, acum nu au mai avut încotro. A fost un ger nãpraznic în ultimele nopti, asa cã mai toate paturile sunt în prezent ocupate.

„În ultimele nopti au fost temperaturi scãzute, iar noi vom actiona în continuare pentru depistarea oamenilor strãzii. În momentul de fatã avem sase persoane cazate la adãpost, persoane cu o situatie socialã precarã, care efectiv nu au unde sã locuiascã ”, a declarat Nicolae Stãncioiu, sef Biroul Ordine Publicã – Politia Localã Petrosani.

În aceastã perioadã, pe timpul zilei, desi regulamentul spune cã adãpostul poate fi ocupat doar pe timpul noptii, aproape toate paturile sunt ocupate.  Nimeni nu se îndurã sã-i scoatã pe sãrmanii oameni afarã, în ger. De altfel, situatia lor este una grea. Trãiesc de azi pe mâine, mãnâncã ce apucã si chiar nu au unde sã meargã.

„Am venit la adãpost de luna trecutã, pentru cã nu am unde sã stau. Am avut un apartament în zona Dacia, dar l-am pierdut. De trãit, trãiesc cum pot. Mai ies pe la

magazine, vorbesc cu patronii si îi mai ajut pe acolo, sã ducã gunoiul, la curãtenie..”,

a declarat unul dintre oamenii cazati la adãpostul de la Petrosani.

“M-am prezentat singur, fãrã sã mã caute Politia Localã. Este foarte bine aici, nu ne plângem, este cald”, a spus un alt bãrbat. “Înainte stãteam în garã, dar de acolo m-au alungat, asa cã am venit aici de când a dat gerul. Nu am ce sã fac, unde sã mã duc”, a spus încã un bãrbat.

Sãrac lipit, dar visãtor

Însã, printre acesti oameni ai strãzi, îl întâlnim si pe Florin, un bãiat de 23 de ani, care desi este sãrac lipit si nu are nici unde sã stea, spune cã i-ar place sã serveascã patria. Tocmai de aceea si poartã cu mândrie haina de uniformã pe care a cãpãtat-o ca sã-i tinã de cald.

„Mi-ar place sã lucrez la stat, sã fiu politai la viata mea! Sunt mândru când port uniforma asta, am o plãcere. Nu dorm în ea, nu am voie, am pijamale. O pãstrez curatã ca atunci când trebuie sã merg la “servici”, imediat sã mã pot prezenta”, ne-a spus Florin, bãiatul care nu are nici casã, nici masã, dar care are în schimb vise.

Politistii locali merg searã de searã pe strãzi pentru a-i aduce pe cei care nu au unde sã stea aici, la adãpost, pentru a nu îngheta. ªi, mai spun ei, spatiul destinat cazãrii s-ar putea mãri.

Luiza Andronache