67242 eolieneInvestitiile în turism, în reabilitarea strãzilor, dar nu în ultimul rând, în obtinerea energiei din aer si apã sunt prioritare în 2013, cel putin pentru Valea Jiului. Toti

primarii spun acum cã 2013 le va aduce mai mult confort, dar nu uitã de turism.

Au scos energie de sub pãmânt si, dacã industria extractivã se restrânge, primarii din Valea Jiului mizeazã acum pe energia din apã si vânt. Câteva proiecte absolut inedite sunt în diferite faze de aplicare la Uricani, Lupeni si Petrila. Aici, edilii se gândesc la eoliene si microhidrocentrale, dupã ce au constatat cã mineritul de huilã este în restrângere. „Vrem un parc eolian aici la Uricani si noi deja am concesionat terenul. Firma se numeste SC Wind Power Experts Development SRL si a anuntat initierea Planului Urbanistic Zonal UAT Lupeni si UAT Uricani pentru realizarea proiectului de investitie “Parc eolian UAT Lupeni si UAT Uricani”, situat în extravilanul localitãtilor Uricani, Lupeni si Vulcan”,spune Dãnut Buhãescu, primarul din orasul Uricani.

ªi la Petrila miza este realizarea energiei într-un parc eolian la Dobraia, dar si în realizarea unor micro-hidrocentrale.

„În 2013 mizãm pe finalizarea micro-hidrocenmtralei de pe râul Taia, dar avem în plan si începerea constructiei pe Jiul de Est a unei astfel de hidrocentrale. În plus, vorbim si de parcul eolian de la Dobraia, acolo unde primul stâlp a fost amplasat în zona, aflatã la granita cu orasul Cugir. Valoarea investitiei se ridicã la 150 de milioane de lei, acesta fiind cel mai mare parc eolian din tarã. Dupã ce va fi finalizatã investitia, parcul eolian va produce în sistemul energetic national 70 MW/ orã”, a adãugat si Ile Pãducel, primarul din Petrila.

Parcul eolian va fi amenajat de o firmã din Germania, iar aici ar urma sã fie montati 40 de stâlpi. Odatã finalizatã aceastã investitie, orasul Petrila va avea asigurat cel putin iluminatul public.

În rest, primarii Vãii Jiului vor sã finalizeze lucãrile la drumuile începute în 2013, la unitãtile medicale, dar si în turism. Numai la Petrila se mizeazã pe realizarea unui proiect de amploare în Muntii ªureanu, iar Ilie Pãducel spune cã acum se lucreazã la documentatia de scoatere a terenului din domeniul silvic si introducerea blui în domeniul public, pentru a putea sã fie dat investitorilor.

Tot la turism se gândeste si Dãnut Buhãescu la Uricani si pentru asta are alocatã suma de aproape 500000 de lei, pentru realizarea unui site cu titlul „invitatie la naturã si folclor”. Practic, primarul spune cã se va ajuta de acest site pentru a promova zona si pentru a atrage turistii spre Vestul Vãii Jiului.

Turismul rãmâne prioritar si la Petrosani, unde Tiberiu Iacob Ridzi sperã sã finalizeze proiectul de dezvoltare al domeniului schiabil din Parâng.

Diana Mitrache