cimitir-curateni1Preferã sã munceascã în  folosul comunitãtii decât sã plãteascã amenzi de sute de lei. Mii de hunedoreni si-au preschimbat, în instantã, amenzile în ore de muncã în folosul comunitãtii. Iar la Petrosani, contravenientii lucreazã în cimitir!

Au gresit si au fost amendati. Fie cã vorbim despre amenzi de circulatie, tulburarea ordinii si linistii publice, amenzi CFR ori chiar pentru furturi mai mici, cei mai multi hunedoreni îsi dau seama cã preferã sã ajute la curãtarea orasului, decât sã scoatã din buzunar cuantumul amenzilor aplicate. Numai la petrosani, din 2010  de când s-a declansat aceastã actiune – si pânã acum sunt 1007 mandate primite de municipalitate din partea instantelor de judecatã. În 2010 au fost 507 mandate, în 2011 – 345, în 2012 150, iar anul acesta sunt deja 5 mandate primite. Acum e drept cã nu toti au si venit la muncã, în timp ce alti contravenienti au realizat cã, dupã doar câteva ore de muncã în folosul comunitãtii, li s-a fãcut brusc rusine de vecini si au renuntat, preferând în schimb sã achite amenda. Cel mai bine stie aceste lucruri ªtefan Hodos, inspector în cadrul SPADPP din Primãria Petrosani, care le si dã de lucru contravenientilor. Hodos este si administrator al Cimitirului Central, asa cã de lucru este din plin, mai ales între morminte. „În aceastã perioadã sunt mai putini, pe motiv cã este si frig afarã, dar cei care vin au curãtat zãpada de pe scãri, au fãcut alei unde se executã înmormântãrile, dar si alte probleme administrative, cum este drumul de acces care trebuie zilnic asigurat”, a declarat Hodos.

Când vremea este mai blândã si mai ales vara, si cei care muncesc în folosul comunitãtii sunt mai multi, iar treburile mai diversificate. „Anul trecut, vara, am cosit iarba, s-au tãiat copacii care erau uscati si au fost transportati spre aleea principalã”, a mai spus Hodos. Pe rolul instantelor de judecatã sunt sute de cauze care au drept obiect transformarea amenzilor în ore de muncã în folosul comunitãtii. Instanta stabileste cât trebuie trebuie sã munceascã cel care a încãlcat legislatia.

La mãturat de strãzi în schimbul amenzilor

Primãria Municipiului Vulcan are în evidentã aproape 500 de persoane care nu si-au plãtit amenzile anul trecut si care au fost obligate sã presteze muncã în folosul comunitãtii. „Pe întreg anul trecut au fost 489 de persoane care au executat muncã în folosul comunitãtii. În luna ianuarie au fost 68, în februarie 32, martie 49, aprilie 25, mai 27, iunie 16, iulie 21, august 38, septembrie 32, octombrie 34, noiembrie 70 , iar în decembrie 77”, a declarat Gheorghe Ile, primarul Municipiului Vulcan

Însã, multi dintre cei amendati si obligati la muncã nu sunt din Vulcan, iar acum nu mai sunt de gãsit. “Aceste persoane sunt urmãrite în continuare si se trimit adresele cã nu s-au prezentat sã-si execute munca în folosul comunitãtii.  Chiar judecãtoriile, de oriunde din tarã, ne sesizeazã dupã un termen de circa o lunã dacã persoana X a  fãcut muncã sau ce s-a întâmplat cu ea”, a mai spus Gheorghe Ile.

În prezent, pe rolul instantei de judecatã mai sunt de solutionat  70 de astfel de procese deschise de primãria din Vulcan.

Carmen Cosman

Luiza Andronache