Comisia mixta care a intrat in subteran nu a reusit sa-i convinga pe mineri sa renunte la protest

O comisie formata din conducerea minei, lideri de sindicat si de la societatea Nationale a Huilei a incercat sa-i convinga pe ortaci sa iasa din subteran si sa gaseasca solutii de stingerea conflictului, dar minerii inca nu au renuntat la protest.

Minerii au declansat protestul in cursul serii de vineri, cand au aflat ca vor primi mai putini bani, dupa ce au realizat un coeficient de productie de 0,92. Asta inseamna ca fiecare miner va pierde la salariu undeva in jurul valorii de 170 de lei. Directorul minei Lupeni, Sandu Sorin sustine ca intr-o luna normala, de 21 de zile lucratoare coeficientul de productie de 0,92 la suta este unul bun. In luna  decembrie insa au fost 19 zile lucratoare, iar oamenii au observat pe fisele de plata ca sunt mai putini bani decat de obicei pentru ca au lucrat mai putine posturi. La scurt timp de la declansarea protestului o comisie formata din conducerea unitatii miniere, lideri de sindicat de la mina, precum si directorul general al Societatii Nationale a Huilei, Nicolae Dragoi au coborit in subteran sa discute cu ortacii si sa-i convinga sa renunte la protest. Dupa aproape doua ore de discutii comisia a iesit la suprafata si initial s-a crezut ca vor iesi si ortacii, cu care sa continue discutiile in sala de apel pentru a cauta impreuna solutii. Numai ca pe drum minerii au decis sa se opreasca si sa mai astepte. Cert este ca pina in momentul de fata nu exista fonduri suplimentare pentru majorarea salariilor si nici pentru acordarea altor facilitati.

34 de mineri protesteaza de mai multe ore in subteranul minei Lupeni nemultumiti de salariile pe care urmeaza sa le incaseze. Ei au declansat vineri dupa amiaza un protest spontan in subteranul minei, cand au aflat ca vor primi bani mai putini.

Marius MITRACHE

Advertisements

2 comentarii la „Comisia mixta care a intrat in subteran nu a reusit sa-i convinga pe mineri sa renunte la protest

  • 12 ianuarie 2013 la 14:26
    Permalink

    Da s-a rezolvat,ca pe vremea comunistilor(TESA si muncitorii de la suprafata fiind considerati niste trantori) se ia de la suprafata si se da la subteran.O conducere de tot rahatul,nu-s in stare de nimic,nici acum cand noua soceitate are datorii zero.Sunt curios cum vor da banii pe ianuarie,caci deocamdata carbune canci,iar pe cei de la suprafata inseamna ca nu ii va platii deloc!

  • 12 ianuarie 2013 la 19:18
    Permalink

    cu noi astia de la coroesti ce se intampla de ce sa ne scada salarile nu e corect ca noi le transportam carbunele si depind de noi

Comentariile sunt închise.