Anul 2020 a adus o scădere în ceea ce privește îngrijirea persoanelor adulte cu dizabilități.
În domeniul protecției persoanelor cu dizabilități a continuat reforma pentru dezinstituționalizare, toate centrele destinate îngrijirii și asistenței acestor persoane reducându-și capacitatea. Astfel, în subordinea DGASPC Hunedoara, toate centrele destinate persoanelor adulte cu dizabilități au capacitate de sub 50 de locuri.
”În anul 2020, toate centrele destinate îngrijirii persoanelor cu dizabilități au urmat procesul de reorganizare în baza unei evaluări atât a centrului, cât și a beneficiarilor, s-au obținut avize de înființare sub denumirea de centre de îngrijire și asistență pentru persoanele adulte cu dizabilități, respectiv locuințe maxim protejate pentru persoane adulte cu dizabilități. Pe parcursul anului, Centrul de Îngrijire și asistența pentru persoane adulte cu dizabilități Uricani și-a început activitatea cu beneficiarii, astfel că în cele 9 centre de îngrijire și asistență și în cele 3 locuințe protejate erau îngrijiți la sfârșitul anuluu trecut un număr de 319 persoane adulte cu dizabilități”, arată un raport al DGASPC Hunedoara.
Potrivit raportului, comparativ, numărul persoanelor cu dizabilități beneficiare de servicii de tip rezidențial a scăzut în anul 2020 la 319, dață de 339 persoane la sfârșitul anului 2019. În plus, numărul persoanelor adulte care au beneficiat de servicii de recuperare a scăzut în anul 2020, înregistrându-se 105 persoane, față de 2019 în anul 2019.

Monika BACIU