D upă ce a făcut practica în mină, alături de tatăl său, miner, un tânăr din Valea Jiului este primul specialist din Valea Jiului care s-a calificat ca specialist în eoliene. Ștefan Bîrchi lucrează la peste 100 m înălțime, sfătuit de tatăl său, care lucra la distanțe asemănătoare, dar sub pământ.

Ștefan Bîrchi este primul tânăr din Valea Jiului care deja lucrează pe câmpul cu eoliene din Marea Neagră. A făcut liceul în Valea Jiului și recunoaște că practica o făcea sub pământ, la mină, cu tatăl său, dar viața la purtat sus, la înălțimi amețitoare, unde și câștigă un salariu pe măsură.
Povestea lui este prima de succes și ne-a spus-o chiar el. „La noi în zonă, lucrurile stau mai prost și a trebuit să fac asta. Tata a vrut mai mult să nu mă angajez la mină, să nu mai fac parte dintre mineri. Așa am plecat la facultate să fac treaba asta”, ne-a spus ing. Ștefan Bîrchi, specialist în eoliene.
Ștefan a venit acum în vacanța de sărbători și ne-a mărturisit că a absolvit Facultatea de Electroenergetică la Timișoara. Apoi s-a calificat în acest domeniu. Interviul l-a dat la Petroșani, unde o firmă căuta să califice foști mineri, ca specialiști în eoliene și astfel a devenit un bun inginer. „Aveau interviu aici la Petroșani, pentru schimbarea asta de la mină, la eoliene și eu am fost printre candidații la acel interviu și apoi am trecut interviul și m-au preluat oamenii aceștia și au avut grijă de mine”, mai afirmă Ștefan.
Este primul tânăr de la noi care nu s-a făcut miner, ca tatăl său, ci inginer într-un parc eolian. O astfel de școală face și acum recrutări la noi și, pe viitor, sunt așteptați și mai mulți la interviu. „În acest moment, la Universitatea din Petroșani se află în
pregătire aria în care se vor face lucrările practice și intervențiile pe echipamentele specifice industriei eoliene fotovoltaice. E vorba de atelierul de prelucări mecanice a Universității, ce va include echipamentele, laboratoarele și amfiteatrele în care se vor ține
cursurile și seminariile și laboratoarele”, a precizat și Michael Melczer, fost consilier al ministrului Energiei, cel care a inițiat aici acest program.
Primul proiect are o finanțare de aproape 5 milioane de euro și este un proiect-pilot, iar pe viitor, poate fi amplificat de un altul generat pe fonduri de modernizare, care să aducă meseriile de viitor pentru tinerii din Valea Jiului.
Atelierul Universității din Petroșani va deveni locul în care va fi amplasată o eoliană și în care vor fi calificați pentru lucrul cu energie verde, studenții, dar și minerii care ies din sistem. Primii pași au fost făcuți iar Ștefan este unul dintre primii care au ajuns să lucreze acolo.
„M-am ocupat de un fel de schimb de experiență în care am dus 60 de mineri din Valea Jiului la parcul fotovoltaic de la Fântânele -Cogealac, acum 2 ani, cel mai mare parc terestru eolian de la acea vreme, iar cei din Valea Jiului au avut ocazia să constate că, ceea ce se întâmplă acolo li se potrivește foarte bine și că este o industrie extrem de curată și la propriu”, mai spune Michael Melczer.
Singurul imediment este, așa cum spune Ștefan, înălțimea. „Am întâlnit colegi pe etren, care, când se vedeau la acea înălțime, le era rău. Nu e pentru oricine, ci trebuie să îți învingi frica. Undeva la 126 de metri are înlțimea, iar cu palele care au 40 -50 m, ajungem. Se caută mulți oameni să lucreze, că se dezvoltă foarte mult. E vorba despre energia verde, și nu mină, cărbune”, afirmă tânărul.
Universitatea din Petroșani și reprezentanții Ministerului Energiei au semnat, în luna mai a anului 2019, un parteneriat în urma căruia, în următorii 10 ani, va califica în campusul de aici, după modelul din Constanța, specialiști în energie verde. Este un program gândit să vină în sprijinul acestei zone monoindustraiale, dar pe infrastructura existentă aici.
Diana Mitrache