S e va trece la energia produsă pe gaz. Asta a spus ministrul Virgil Popescu, în cadrul conferinței “Aspen Dialogues: Noi oportunităţi de investiţii pentru sectorul energetic românesc”.
Trecerea de la cărbune, la gaz, însă, se va face treptat, iar oficialul de la Ministerul Energiei spune că va prezenta un program în Guvern, în această săptămână. Virgil Popescu, ministrul Energiei din România a vorbit despre trecerea de la cărbune, la regenerabil, prin gaz, numind procedeul drept „o necesitate pentru noi și aici vorbim despre capacități de producție a energiei electrice: transformarea din cărbune pe gaz”. Vorbim despre Complexul Energetic Hunedoara, unde vă pot spune dumneavoastră, aici, în cadrul Aspen, că am ajuns la o înțelegere cu sindicatele de acolo și avem un plan stabilit, un Memorandum finalizat pe care îl aprob în Guvern, cu pachet de protecție socială, cu închidere treptată a tuturor celor 4 mine până în 2032. Un plan de protecție socială ancorat și discutat foarte bine cu sindicatele și ancorat inclusiv în Planul de Tranziție Justă al județului Hunedoara, pentru că avem Fondul de Tranziție Justă care trebuie folosit pentru cele 6 regiuni, în principal pentru cele 3 județe care produc energie pe bază de cărbune: Gorj, Hunedoara și Dolj. Banii de acolo trebuie folosiți pentru această tranziție și pentru recalificarea forței umane”, a scris Virgil Popescu, pe pagina Ministerului Energiei. Mai mult, ministrul oficialul de la București a spus că „Este în discuție în interiorul Ministerului Energiei o strategie pentru hidrogen”.
„De asemenea, când am vorbit de Complexul Energetic Hunedoara, vorbim de Termocentrala de la Mintia, care în momentul de față este închisă pentru că nu are autorizație integrată de mediu și nu mai putem funcționa în ritmul acesta. Dar, acolo este necesar ca în locul ei să vină o Termocentrală de 800 MW în producție de gaz natural. (…) Pentru că, în interiorul arcului Carpatic, eu sunt de părere că trebuie să ne orientăm să construim noi capacități de producție”, a mai precizat Virgil Popescu. Memorandumul ar urma să fie prezentat în prima ședință de Guvern din această săptămână, iar atunci va fi făcut public și planul de reorganizare al CEH, inclusiv numărul de disponibilizări.
Diana Mitrache