Este perioada în care, cei mai pricepuți, adună seva de mesteacăn. Substanța poate fi recoltată direct din copacii ce cresc în zonele populate și, specialiștii vorbesc despre calitățile extraordinare ale acestei băuturi, dulci. Deși se colectează încă din luna martie, frigul din acest an i-a făcut pe cei din zona noastră să recurgă la această metodă abia acum. La aproximativ 1 metru deasupra solului se face un orificiu de 0,5-1,0 cm. diametru şi adânc de 3-4 cm. În orificiu se introduce o conductă de colectare de acelaşi diametru (sau un furtun). Celălalt capăt al conductei se introduce într-un vas de colectare, fixat şi el de trunchi cu o sfoară. Și, imediat ce s-a realizat instalația, nu rămâne decât să colectați seva. „De ani de zile o strâng așa. E bună și ne-am obișnuit cu ea”, a spus unul dintre cei care a realizat o astfel de instalație în Lonea. Specialiștii spun că putem lua maximum 3-4 litri sevă de la un copac pe an. După colectare, seva se strecoară cu ajutorul unui tifon. Este foarte important ca după colectare, crestătura făcută în trunchi să fie acoperită cu ceară, răşină sau smoală (dacă nu se închide rana copacului, acesta se va îmbolnăvi şi va muri). Seva de mesteacăn este bună în cure de detoxifiere, în cazul unor intoxicaţii cronice, gută, reumatism, dermatoze diverse, colită, anemie, demineralizare, ori în situații în care se observă carențe de vitamine. Mai poate fi folosută și în epuizarea nervoasă, tulburări de memorie şi de concentrare, ori chiar în cure de slăbire.

Diana Mitrache