Autoritățile locale de la Lupeni au lansat în dezbatere publică proiectul de buget aferent anului în curs. Edilul localității, Lucian Resmeriță, susține că veniturile sunt mai mici cu circa 3 milioane de lei, acesta motivând faptul că a primit aceeași sumă de bani din cotele defalcate din impozitul pe venit, bani care vin de la bugetul de stat, ca în anii trecut. Edilul dă asigurări că investițiile vor continua în municipiu. Luna aceasta urmează să fie adoptat bugetul municipiului Lupeni.
”Se tot vorbește despre faptul că bugetele locale sunt construite politic, iar eu pot demonstra faptul că într-adevăr așa este, pentru că, la capitolul veniturilor, dacă în ceea ce privește cotele defalcate din impozitul pe venit am primit aceleași valori financiare ca și în anii precedenți, la alte capitole de finanțare de la Bugetul de stat a unor cheltuieli care cad în sarcina noastră, sumele care ne-au fost alocate sunt mai mici cu 3 milioane de lei. Dar, chiar și așa, vom încerca să ne descurcăm în așa fel încât să ne putem achita de toate obligațiile pe care le avem, să putem funcționa fără sincope și, ceea ce este mult mai important, să ne putem dezvolta în continuare. Desigur, de fiecare dată când voi avea ocazia, le voi reaminti cetățenilor că Guvernul politic aflat acum la conducere a alocat mai puțini bani decât în anii precedenți pentru comunitatea noastră, pentru că oamenii trebuie să știe acest lucru”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Așa cum i-a obișnuit pe cetățeni, edilul susține că în ciuda faptului că bugetul este cu trei milioane de lei mai mic, acesta este orientat pe investiții. Primarul municipiului Lupeni arată că aproximativ 35-40% din valoarea totală a Bugetului local din acest an este orientată spre capitolul dezvoltare. Restul banilor publici vor avea ca destinație asigurarea funcționării sistemului educațional și al celui sanitar, asigurarea funcționării aparatului administrației publice locale, asigurarea diverselor cheltuieli de natură socială și burse pentru elevi, nefiind însă neglijate nici capitolele de susținere a activităților din cultură sau sport.
”Deocamdată suntem însă în etapa în care se vorbește foarte mult despre oportunități, despre acest Program Național de Reziliență sau despre Fondul special de tranziție pentru zonele carbonifere. După apariția ghidurilor de finanțare, vom vedea exact care sunt tipurile de proiecte pentru care vom putea aplica în vederea atragerii de finanțări. Desigur, totul depinde de felul în care Guvernul va ști să negocieze așa cum trebuie cu cei de la Bruxelles nu doar sumele alocate țării noastre, ci mai ales nevoile pe care le au comunitățile. Deocamdată, constat că lucrurile nu sunt doar destul de întârziate, dar nu văd din păcate nici coerență din partea celor aflați la putere în aceste atât de importante negocieri”, mai susține primarul. Atragerea de fonduri europene este o altă prioritate pentru municipalitatea de la Lupeni.

Monika BACIU