Noapte dintre ani, ”oglinda” noului an. Existã nenumãrate legende care ne aratã cum va fi nolul an, în functie de ce avem pe masa de revelion.

Anul se cunoaste dupã vâsc

Masa de Revelion în anumite zone trebuie sã aibã ca decor crengute de vâsc. Crengutele de vâsc nu sunt alese aleatoriu, ci ele trebuie sã continã cât mai multe fructe. Însã nu este recomandat sã cãdem în cealaltã extremã, de a avea foarte multe fructe. Dacã sunt prea multe fructe Anul Nou poate aduce extrem de multã risipã în casã, iar dacã sunt prea putine sau vâscul este vestejit se spune cã prevestim un an nou plin de greutãti. Atunci când alegeti vâscul va trebui sã alegeti unul care are un numãr normal de fructe, alegerea vascului este foarte importantã în anumite zone si ea se face cu foarte multã grijã. Si la noi, vâscul a devenit traditie, iar comerciantii s-au mulat pe cererile cumpãrãtorilor. Astfel, la piatã se gãseste vâsc cu fructe de toate culorile si crengute de toate mãrimile.

Ca pestele prin apã

O altã superstitie spune cã trebuie sã mãnânci peste în noaptea de Revelion ca sã te poti strecura printre probleme si obstacole în noul an, cu agilitatea unui peste în apã. Superstitie sau nu, pestele se vinde foarte bine în aceste zile. Cât despre preturi, vânzãtorii spun cã sunt pentru toate buzunarele.

Superstitii sunt nenumãrate însã depinde de fiecare dintre noi dacã le crede sau nu. Mai este o zicalã ”norocul ti-l faci cu mâna ta”.

Monika BACIU