Peste 1.000 de copii din toate colțurile țării au învățat să schieze în această iarnă, în care toată lumea se temea că pandemia îi va ține pe toți în casă. Și nu doar că a fost o iarnă cu multă zăpadă, și zăpadă este și acum așa că taberele din aprilie, care trebuiau să fie simple drumeții, sunt tot de schi. A nins mult, iar faptul că omenii nu au mai plecat în alte țări la schi, i-a făcut să descopere Straja. Așa se face că monitorii de schi au avut și au în continuare mult de lucru și taberele de schi încă nu s-au terminat. În plus, vacanța ce tocmai a fost prelungită vine perfect pentru a continua sezonul. „Avem peste un metru zăpadă pe pârtii și suntem în luna aprilie. Noi avem și acum tabere de schi, deși, inițial, ne propusesem să facem aici tabere de aventură. Cu noua programă școlară, însă, avem la dispoziție un timp mai îndelungat, ca să facem mai multe tabere”, ne-a spus Marius Fodoran, organizator de tabere la Straja. Și toate în ciuda faptul că toată lumea se temea că va fi un sezon slab, din cauza restricțiilor impuse în pandemie.
„Ne așteptam să fie un sezon slab, cu mai puțin turiști, dar ne-a luat prin surprindere și zi de zi am avut turiști. Au fost pline pensiunile și taberele au fost epuizate, mai spune Marius”. Totul, însă, a fost reconfigurat, adaptat și, poate cel mai greu, le-a fost tuturor să facă față normelor și restricțiilor.
„A fost o provocare să respectăm toate normele, ținând cont că am avut un grup mare în fiecare săptămână, dar am reușit să le respectăm. Am avut mai multe restaurante, am mâncat pe serii și am schiat în grupuri de maxim 8 schiori și copiii nu s-au întâlnit niciodată toți”, a conchos unul dintre antrenorii copiilor ce vin la Straja. Cum începe primăvara, la Straja, taberele vor fi dedicate copiilor supraponderali, care, an de an, sosesc aici în programe de antrenare a voinței. Cu drumeții, lecții de nutriție și discuții cu psihologii specializați, taberele atrag sute de tineri dornici să lase din kilogramele acumulate în pandemie, în fața calculatorului și cu fast food prea mult. Așa că Straja a ajuns un fel de rai al taberelor pentru cei împătimiți de munte.

Diana Mitrache