U niversitatea din Petroșani, primăriile din Valea Jiului și câteva ONG-uri de profil se asociază pentru a forma baza necesară implementării Investiției Teritoriale Integrate, acel ITI de care se tot vorbește. Totul a avut loc în ședința Consiliului Județean Hunedoara de miercuri.

O Investiție Teritorială Integrată este soluția pentru Valea Jiului. După modelul Delta Dunării, ITI Valea Jiului presupune regândirea vieții, dincolo de sfera ajutoarelor sociale și a locurilor de muncă disponibilizate din industria minieră. Iar ultima asociere a avut loc între partenerii din proiect, Universitatea și Consiliul Județean Hunedoara fiind pilonii de bază.
„Am căutat permanent să ne implicăm în dezvoltarea comunității, fie că e Valea Jiului, fie întreg județul Hunedoara și am ținut permanent legătura cu primarii din Valea Jiului, dar și cu CJH, tocmai pentru a dezvolta idei viabile pentru zonă. Am acceptat și am crezut că este important să facem prte din caest ITI, împreună cu CJH, Primăriile din Vale și 4 ONG-uri, tocmai pentru a atrage fondurile de care Valea Jiului are nevoie”, a spus prof univ dr ing Sorin Radu,
rectorul Universității
din Petroșani.
Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu ADR Vest, pregătește următoarea perioadă de programare 2021 – 2027, iar Valea Jiului este un actor esențial pentru regiune și, ca atare, va fi unul dintre principalii beneficiari ai noii perioade de programare.
Primarii și reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara definitivează acum strategia de dezvoltare și, abia apoi vom putea vorbi despre proiectele ce ar putea fi finanțate.
„Și noi am aprobat în Senatul Universității, iar primăriile au făcut asta în Consiliile locale. Acum
s-a finalizat și în CJH acest parteneriat și am încredere că acest ITI va fi unul lucrativ și care să rezolve problemele atât de delicate ale dezvoltării regionale”, mai spun cei de la Universitatea din Petroșani,
Rectorul Universității spune că profesorii de aici își vor aduce aportul în proiectele de viitor și
chiar au transmis deja câteva astfel de idei.
Mai mult, recotorul de
la Universitatea din Petroșani vorbește și despre crearea unor
parcuri industriale,
sau despre contribuția mediului academic în crearea unei strategii, care acum să fie bazată pe realitățile din teren.
Diana Mitrache