A u o mică afacere cu flori de grădină și apartament, iar acum s-au gândit să facă în așa fel încât florile lor să ajungă și pe străzile din două orașe. Vor fi la Petroșani și la Petrila, acolo unde le vor dona.

Vorbim despre cei din familia Militaru, care locuiesc la Petrila și care ne spun și ce trebuie să facem ca să avem balconul, ori grădina, pline de flori și culoare. Sute de panseluțe vor ajunge la Petroșani și la Petrila, pentru că, un producător local din estul Văii Jiului a decis că  trebuie să ajute cumva orașele și să le înfrumusețeze. Împreună cu familia lui, are câteva sere de unde vinde flori de grădină și de apartament, iar acum, când este cel mai potrivit moment, a decis să le vină în sprijin autorităților locale cu flori colorate și a ales panseluțele.
„Ne defășurăm activittaea în orașul Petrila și vrem să donăm, câte 200 de panseluțe, către Primăria Petrila și tot atâtea către Primăria Petroșani. Noi credem că trecem cu toții prin greutăți acum și nu știm câți bani vor fi la buget să cumpere flori, anul acesta ”, a spus Beniamin Răzvan Militaru, producător local. Cei din Petrila cultivă plante de apartament și de grădină și spun că sunt mulțumiți de rezultate. Vor să ne învețe exact ce avem de făcut atunci când cumpărăm o floare de ghiveci, când trebuie săo udăm și la ce trebuie să ne uităm atunci când o alegem. Că nu contează doar culoarea, forma și prețul.
„Trebuie să fie de calitate și apoi să conteze prețul. Vă pot arăta o floare bine crescută, frumos ramificată, care va deveni ca o tufă. Detaliul important este legat de rădăcină, pe care o vezi, dacă scoți puțin planta din ghiveciul mic. Dacă nu are multe ramificații, atunci floarea aceea va avea o moarte sigură, lentă. Apoi avem panseluțe mai ieftine la 2 lei, dar aștepți să înflorească, ori una gata înflorită. Și diferența e că te aștepți să înflorească a ta, dar s-ar putea să nu. Clientul vrea cu 2 lei, dar trebuie să aștepte mai mult și, poate, nu va avea rezultatul bun. Contează cât e de ramificată tulpina”, a completat și Ion Militaru, cel care se ocupă zi și noapte ca florilor să nu le lipsească nimic din ceea ce au nevoie.
Deci prețul nu e totul și producătorii spun că fac mereu foc în sere și că le stropesc pe fiecare atât cât trebuie. Iar oamenii comandă, fie on-line, fie vin la fața locului.
„În general, se cumpără foarte multe mușcate, petunii, care sunt puțin mai greu de îngrijit, dar sunt mult mai frumoase. Prețurile pornesc de la 5 lei, 10 lei, sau 60 de lei florile mari și frumoase. Avem și trandafiri la ghiveci din acest an. Cumpărătorii nu trebuie decât să îi planteze la curte. Acum este perioada potrivită pentru asta”, a mai spus Răzvan. Panseluțele pe care le vor dona sunt din cultura proprie și s-au prins așa încât acum ele arată foarte bine. Vor ajunge în curând la cele două primării și apoi le vom vedea în rondurile de flori. De altfel, producătorii lor spun că sunt puțin pretențioase, rezistă și la temperaturi negative și nici soare prea mult nu cer.
Diana Mitrache