● SPORTUL VĂII JIULUI – POVEȘTILE UNUI SECOL

Într-o perioadă în care competițiile sportive la zi sunt tot mai rare (și mai nesemnificative), sporadic, dincolo de clasamente și statistici vă prezentăm aspecte mai puțin cunoscute din lumea sportului din Valea Jiului.

●Jiul Petroșani – BLATURI CU OLTENII
Este cunoscut faptul că aproape nicio echipă din vremea comunismului nu a scăpat de sindromul blatului. De ce ar fi scăpat Jiul?
Anii ’80 au fost marcați de multe metode neortodoxe, reciprocitățile de genul „eu te ajut când ai nevoie, tu mă ajuți când am nevoie…” fiind cele mai uzitate.
Astfel, în cartea „Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima”, Aurel Beldeanu povestește (și) despre „reciprocitățile” cu Jiul, unde Țicleanu sau Balaci erau cei mai „înțelegători”.
Gazetarul Ion Jianu, autorul cărții, povestește cum Ion Oblemenco a fost dat afară de la Universitatea Craiova după un blat cu Jiul.
Era pe 9 iunie 1982 penultima etapă. Craiova era la două puncte în spatele liderului Dinamo, Jiul era la retrogradare (vezi facsimil), avea nevoie de victorie, 12.000 spectatori în tribune, ultimul meci pe vechiul stadion.
Jiul câștigă cu golul lui Nelu Varga (min.50), la gafa (programată?) lui Silviu Lung (vezi facsimil). Dinamo câștigă 3-2 cu Corvinul Hunedoara și cu un avans înainte de ultima etapă, cu 4 puncte, câștigă ediția nr.64, devansând fosta campioană Craiova. Jiul a scăpat, Craiova a ratat titlul!
●BLATUL LUI SIMOTA
Miercuri, 6 septembrie 2000. Trecuseră abia patru etape de la startul Diviziilor A și B, Jiul ocupând locul 16 în Seria a 2-a, fără nicio victorie! Echipa antrenată de Constantin Roșu-cu Hotoboc, Irina , Doroș, Kanduth, G.Apetrei, Antal sau V.Stancu – urma să joace în „16”-imile de finală, ale Cupei României, la Petroșani, cu Rapidul bucureștean antrenat de Puiu Iordănescu, cu Răzv.Lucescu, Iencsi, Măldărășanu, Pancu sau Schumacher în teren. Un Rapid care nu stătea prea bine în campionat, locul 11, dar cu mari ambiții în Cupa României.
Povestește unul dintre cei implicați în „inventarul” acelui meci : „Nu ne prea ardea nouă de Cupă, Rapidul eliminase Galatasaray în Cupa U.E.F.A., acum aștepta pe F.C.Liverpool!
Noi, Jiul, veneam după un 0-1 acasă cu Corvinul Hunedoara… În acest context ni s-a sugerat de către Simota să lăsăm garda jos, pentru o înfrângere onorabilă cu 0-2.
Ne-am conformat, dar am fost prea prietenoși cu ei, astfel că ne-au administrat 4-0 de ne-au sărit fulgii! Oricum, nu interesa pe nimeni”, rememorează interlocutorul nostru de atunci.
În aceea ediție, Rapidul a fost eliminat în sferturile de finală, 1-2 cu Dinamo, care va cuceri trofeul din acel sezon.
Blaturile. Au avut și ele farmecul lor. Acum, savuroase…povești de un secol. Și ceva. La urma urmei, nimeni nu-i perfect…

Advertisements