Simularea testelor naționale începe luni(astăzi), doar că asta nu se întâmplă și în orașele în care este carantină. Vorbim în județul nostru despre Petroșani, Orăștie și Brad, unde s-a instituit carantina.

Dacă elevii de liceu ori școli profesionale au susținut testările în proporție de 90%, iar cei care nu, au avut motive personale, absolvenții claselor a VIII-a nu vin la teste în școlile din orașele unde s-a instituit carantina.
„Urmare a faptului că Ordinul 3515 modifică Ordinul comun și spune că simularea evaluării naționale se dă în acele localități unde nu este carantină, este de la sine înțeles că orașele Brad, Simeria și Petroșani, elevii de clasa VIII-a nu vor putea da această simulare ”, a spus Ilie Pârvan, inspector general IȘJ Hunedoara.
Inspectorii spun că, împreună cu profesorii din aceste zone, vor lua o decizie comună și vor reprograma aceste teste.
„Noi reprogramăm această simulare și vom discuta cu colegii noștri directori, părinții și sindicatele. Vizăm două date. Este vorba despre 15 aprilie și 6 mai. Data concetă, însă, va depinde de data la care aceste localități ies din carantină. Dar, oricum, simularea evaluării se va da și pentru ei”, a mai precizat Ilie Pârvan, inspector general IȘJ Hunedoara.
În această situație sunt aproximativ 440 de elevi absolvenți ai claselor a VIII-a. Pentru restul localităților, luni, probele scrise încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în școli este permis până la ora 8:30, pe baza actului de identitate.  Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare din probele simulării evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a este de două ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat. Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori evaluatori: cadrele didactice din unitatea de învățământ care au urmat sau urmează programul de formare a profesorilor evaluatori pentru examenele și concursurile naționale vor fi selectate cu prioritate pentru evaluarea lucrărilor. În județul Hunedoara, simularea probelor scrise se organizează în 65 de unități de învățământ cu nivel gimnazial, pentru un număr de 2036 de elevi din clasa a VIII-a. Din cauza sistării furnizării agentului termic primar, implicit a apei calde de consum și a încălzirii în municipiul Deva, conform comunicatului societății Complexul Energetic Hunedoara SA, Sucursala Electrocentrale Deva-Termocentrala Mintia, nr. 1958/1/4.03.2021, au fost desemnate ca centre de examen pentru susținerea simulării probelor scrise ale examenelor naționale următoarele unități de învățământ:
1 COLEGIUL NAȚIONAL „DECEBAL” DEVA, unde au fost arondați și elevii claselor a VIII-a de la ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ANDREI ȘAGUNA” DEVA și de la LICEUL TEHNOLOGIC „TRANSILVANIA” DEVA,
(unitatea desemnată ca centru de simulare dispune de centrală termică proprie);
2 COLEGIUL NAȚIONAL PEDAGOGIC „REGINA MARIA” DEVA, unde au fost arondați și viitorii absolvenți de la LICEUL DE ARTE „SIGISMUND TODUȚĂ” DEVA (unitatea desemnată ca centru de simulare dispune de centrală termică proprie);
3 LICEUL CU PROGRAM SPORTIV “CETATE” DEVA (unitatea a identificat un spațiu care dispune de instalație de climatizare);
4 LICEUL TEHNOLOGIC ENERGETIC “DRAGOMIR HURMUZESCU” DEVA (unitatea a identificat un spațiu care dispune de instalație de climatizare);
5 LICEUL TEORETIC „TEGLAS GABOR” DEVA (elevii vor susține probele scrise în clădirea Palatului Copiilor, care dispune de centrală termică proprie).
Diana Mitrache