Poluarea cu deșeuri rezultate din construcții trebuie reglementată, iar Consiliul Județean Hunedoara își propune să atragă fonduri pentru a realiza mai multe platforme în județul nostru.
Într-o conferință de presă, președintele CJH, Laurențiu Nistor a vorbit despre toate problemele ce au apărut în gestionarea deșeurilor menajere, dar și despre cea legată de poluarea cu levigat, la deponeul ecologic.
ADI Deșeuri, împreună cu Consiliul Județean Hunedoara pregătesc, în perioada următoare, o campanie de conștientizare a populației referitoare la colectarea selectivă a deșeurilor, pe fracții, dar încearcă și să atragă fonduri pentru construirea a 9 platforme pentru depunerea deșeurilor voluminoase rezultate din construcții, precum și a resturilor vegetale.
Această problemă trebuie reglemnetată, mai ales că s-au făcut modificări legislative ce nu mai permit depozi­tarea acestora în orice condiții. „A apărut Legea Compostului, care este aplicabilă de la 20 februarie 2021. După această dată nimeni nu are voie să mai incendieze resturile vegetale rezultate în urma curățării grădinilor. De asemena, primăriile sunt obligate să dezvolte platforme pentru compost, așa încât aceste deșeuri să devină un îngrășământ natural și nu să polueze aerul prin incendierea lor.”, a spus Georgeta Barabaș, directorul APM Hunedoara.
Tot în cadrul conferinței de presă, responsabilii din Consiliul Județean Hunedoara, dar și cei care gestionează deponeul de la Bârcea Mare au arătat că s-au luat măsuri, ca levigatul să nu mai ajungă să polueze zona. Concret, pe lângă instalarea unei stații mobile performante de epurare a levigatului, care funcționează deja și ajută cele două stații fixe montate pe deponeu încă de la începutul construcției, la CMID va ajunge și un generator mobil de mare capacitate care să preia sarcina în cazul unor pene de curent și să asigure funcționarea, fără întrerupere, a stațiilor de epurare/ filtrare. Potrivit președintelui Consiliului Județean Hunedoara, o astfel de pană de curent produsă în perioada 20 – 22 februarie a cauzat deversarea de levigat care a ajuns până în râul Tâmpa. „Am văzut bazinele unde se colectează levigatul, am văzut că după ce trece prin cele trei stații, levigatul ajunge să fie apă limpede. Măsurătorile realizate de reprezentanții de la Apele Române au arătat faptul că levigatul nu a ajuns în râul Mureș. Ei au declarat răspicat că râul Mureș nu este afectat de levigat. Există o situație în care levigatul a ajuns și pe terenurile oamenilor. Vom curăța acele terenuri, dar deocamdată nu se poate intra cu utilajele. Desigur, operatorul care are în concesiune deponeul a avut o problemă, a fost amendat, dar împreună trebuie să ajungem la un numitor comun, este o industrie importantă care trebuie să funcționeze”, a spus Laurențiu Nistor, președintele CJH.
„Noi avem unul din cele șapte sisteme funcționale din țară. Toate județele din jurul nostru au probleme cu depunerea deșeurilor, au trebuit să își închidă gropile neconforme și să transporte deșeurile în alte județe sau au centre de management al deșeurilor care nu funcționează, precum este cel de la Caraș-Severin. Suntem încă departe de ceea ce înseamnă depunerea selectivă a deșeurilor, dar avem un CMID funcțional” , a completat și Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri.
Referitor la incidentul din luna februarie, directorul ADI Deșeuri a precizat că în primii doi ani deponeul nu a produs levigat, astfel că nu a fost nevoie ca stațiile de epurare să funcționeze la  capacitate maximă. În toamna trecută însă, în urma precipitațiilor abundente, bazinele care colectează levigatul au început să se umple, astfel că în momentul apariției penelor de curent, situația a scăpat de sub control și levigatul a ajuns accidental pe terenurile din jur și mai apoi în apele din apropiere.
Diana Mitrache