Ziua Mondială a Apei a avut ca slogan, în 2021, „prețuiește apa”, motiv pentru care am fost să vedem stadiul unor lucrări absolut importante din Valea Jiului. Sunt câteva investiții care vor asigura calitatea apei, iar managerul Apa Serv, Cristian Ionică a vorbit despre importanța lor.
Rezervele de apă, dar și stațiile de tratare a apei sunt pe primul plan, atunci când vorbim de Valea Jiului. Cristian Ionică spune că sloganul din acest an l-a dus cu gândul la importanța tratării apei și la faptul că fiecare rezervă este gestionată corspunzător. Asta, mai ales în contextul pandemic de acum.
„Este foarte important să gândim că, la nivel mondial, sunt 2,2 mili­arde de oameni care nu au apă, iar noi suntem bucuroși că avem surse de apă, ca să furnizăm apă potabilă, iar în contextul pandemiei de acum, parcă ar trebui să prețuim mai mult apa și să o valorificăm cu mai multă grij”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Valea Jiului are ca rezerve mai multe izvoare, dar și barajul de la Valea de Pești, iar incursiunea de Ziua Apei am făcut-o pe Taia, acolo unde este vizibil cu ochiul liber stadiul unor lucrări ce vor asigura alimentarea unei părți importante a Văii Jiului.
„Am ales să venim la Taia, pentru că vreau să scot în evidență că, într-adevăr, toți factorii de decizie au înțeles în timp tot ce înseamnă prețuirea și valorificarea apei și aș dori să înțeleagă și oamenii aceasta treabă, pentru că, la nivel de Apa Serv avem două surse importante de apă și vorbim de o apă de suprafață, sau de râu, dar și de cea cumulată. La Taia, ca la Jieț sau Zănoaga, avem parte de o apă curgătoare, mult mai sensibilă din punct de vedere al turbidității, dar eforturile sunt mult mai mari, fiind limitate de condițiile tehnice”, a mai spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Și, pentru că toată lumea a înțeles, stațiile de tratare de la noi sunt acum modernizate, ori, așa cum este cazul pe Taia, sau la Zănoaga, sunt în plin proces de modernizare.
Ziua mondială a apei este marcată, în fiecare an, la 22 martie, apa fiind un element esenţial în construcţia vieţii, vitală pentru crearea de locuri de muncă şi sprijinirea dezvoltării economice, sociale şi umane.
Tema Zilei mondiale a apei din 2021 se opreşte asupra evaluării apei. Dezvoltarea economică şi o populaţie globală în creştere înseamnă că agricultura şi industria au nevoie de mai multă apă, iar intensificarea producţiei de energie pentru a satisface cererea depinde de o cantitate mai mare de apă.
Diana Mitrache