Recentele descinderi cu mascați la petreceri și revoltele ulterioare, au creat un fenomen social absolut justificat. Sociologul Valentin Fulger spune că oamenii se revoltă, din cauza perioadei lungi de restricții, dar și pentru că oamenii care ar trebui să apere aceste legi, sunt primii care participă la petreceri

Cum ar trebui să stea lucrurile? O știu doar cei care s-au îmbolnăvit serios și care nu mai neagă că boala nu există.

Sute de reacții, injurii și revolte de moment au generat oamenii care au participat la petrecerile din week-end-ul trecut. Dar și cei care au privit de pe margine s-au revoltat. Toți au dreptate. Pandemia a afectat pe oricine, însă, legile ar trebui respectate, ca în toată lumea. Mai ales că, oriunde pe mapamond, lumea a protestat.  Doar că la noi, oamenii legii sunt printre cei care încalcă legea.

„Avem deja un an de coabitare cu acest virus. A dispărut frica, a dispărut teama, ideea că trebuie să respectăm prevedereile medicale și legale. Asistăm la o relaxare și o atitudine care deja, pentru cei care am trecut prin această boală, nu poate să ne inducă decât frică, atunci când ne uităm în corpul social și vedem că virusul nu mai provoacă teamă”, a spus prof univ Valentin Fulger, sociolog la Universitatea din Petroșani.

Dar, poate că nu ar trebui să ne temem, după un an de zile, deși, în Valea Jiului este bine cunoscut cazul femeii care a infectat, la momentul venirii din Italia, personalul Spitalului de Urgență din Petroșani. Dar am uitat de frică, am uitat că mor oameni dragi și sociologii tocmai asta încearcă să ne arate: că virusul e mortal.  „Eu cred că s-a făcut prea puțin în a se conștinentiza ce a însemnat acest virus și cum ne-a atacat sănătatea. Pericolul constă în aceea că populația care stă la tv, sau citeste știri, vede că, persoane pe care ar trebui să le ia ca și model și mă refer la cei care ar trebui să aplice legea, oamenii legii, sunt printre primii care nu o mai respectă. Abundă ziarele, posturile TV cu știri despre polițiști și jandarmi la petreceri, iar în rândul oamenilor acest lucru se reflectă în mod negativ”, mai spune sociologul Valentin Fulger.

În județul Hunedoara sunt raportate zilnic, o medie de 100 de noi cazuri de infectare, iar locuri pe ATI nu mai sunt demult. Cu toate acestea, relaxarea oamenilor pare firească și puțini sunt cei care înșeleg că petrecerile, reuniunile de orice fel sunt ilegale și un adevărat pericol pentru sănătatea celor ce participă la ele. Peste 16.600 de oameni s-au îmbolnăvit în județul nostru și, doar în ultimele 24 de ore, au fost raportate 182 de noi cazuri, ceea ce indică o creștere rapidă a numă­rului de îmbolnăviri.

Diana Mitrache