“Si multi proroci mincinosi se vor scula si vor amãgi pe multi. Iar din pricina înmultirii fãrãdelegii, iubirea multora se va rãci. Dar cel ce va rãbda pânã sfârsit, acela se va mântui. Si se va propovãdui aceastã Evanghelie a împãrãtiei în toatã lumea spre mãrturie la toate neamurile; Si atunci va veni sfârsitul…..” ( Evanghelia dupã Matei, capitolul 24)

Flãcãri, o mare de foc si gheatã la un loc, ziduri de apã si întuneric -21 decembrie 2012. Sfârsitul lumii prevestit de scrierile mayase se întâmplã astãzi, chiar dacã pânã acum, aceste semne nu s-au arãtat.

De acum câteva luni mediile virtuale s-au umplut de mesaje si postãri care fac referire la ziua de astãzi. “Vine sfârsitul lumii, nu vine?!”, aceastã întrebare s-a transformat în laitmotivul anului. Chiar si cei mai pragmatici sau sceptici din fire, parcã totusi si-au pus un semn de întrebare mãcar o datã: Ne sfârsim cu totii astãzi,  or ba?!

În aceastã dimineatã, la ora 11 si 11 minute va avea loc alinierea perfectã a planetei Terra cu centrul galaxiei noastre, Calea Lactee si soarele. Pe site-urile de specialitate, încã de acum câteva luni au apãrut teorii pro si contra ale posibilelor consecinte ale acestei alinieri care are loc la circa 26.000 de ani.

Cea mai importantã schimbare ar  fi, în opinia unor experti, o inversare a polilor magnetici. Însã, alti experti, de cealaltã parte a baricadei, infirmã acest scenariu. Specialistii de la NASA au postat în urmã cu câteva luni un video informativ realizat de  omul de stiintã american Don Yeomans, în care se contrazice ideea cã scrierile mayase s-ar putea adeveri într-un fel sau altul.  Ideea sfârsitului s-a rãspândit rapid în toatã lumea, iar unii s-au grãbit sã-si facã provizii si chiar sã-si asigure un loc într-unul din buncãrele construite special pentru aceastã datã, a cãror locatie este strict secretã. Rapid, aceastã temere s-a rãspândit si în Valea Jiului, pentru cã în ultimul timp, mai multi oameni si-au cumpãrat provizii de “supravietuire”, care nu au legãturã cu Crãciunul, respectiv conserve, lanterne sau pãturi groase.

Însã, Sfârsitul lumii prevestit pentru a nenumãrata oarã în ultimii 20 de ani, cel putin, este si luat în derâdere de o mare parte a utilizatorilor site-ului Facebook, cel putin. “Wow, vine sfârsitul lumii si nu stiu cum sã mã îmbrac”, se aratã într-o postare de acum trei zile.  O alta aratã cam asa: Anunt important: Datoritã proastei organizãri din România, s-a amânat sfârsitul lumii”.  Cu toate acestea, în lume si în Valea Jiului sunt si oameni care cred în acest sfârsit si care au fãcut tot posibilul ca pânã astãzi sã-si clarifice situatiile lumesti, aici, pe pãmânt. De altfel, cele mai multe afirmatii despre anul 2012 sunt parte a unei colectii necodificate de credinte New Age despre întelepciunea si spiritualitatea mayasilor antici. Adeptii acestui cult cred în ideea de “echilibru cosmosic”, iar nebunia vizavi de un sfârsit apocaliptic a început sã ia proportii tot mai mari odatã cu apropierea lunii decembrie. Însã, dincolo de aceste aspecte, oamenii bisericii ne îndeamnã sã fim crezãtori în Dumnezeu si întãreste ideea cã sfârsitul nu ne este cunoscut nouã, oamenilor. Odatã cu acest sfârsit nu se terminã totul, ci de-abia trecem dincolo, în vesnicie. Asa cã, dragi cititori, gata sau nu de Apocalipsã, iat-o! A venit! “Ne vedem pe 22 sau poate… în viata de apoi.

Luiza Andronache