”Vineri, vom face cumpãrãturile pentru a completa pachetele pentru masa de Crãciun a celor aflati în nevoie, iar sâmbãtã, 22 decembrie, vom avea actiunea de distribuire în toate localitãtile Vãii Jiului” – a declarat dr. Cãtãlin Popa, ofiter coordonator al SARS România, Vulcan.

Search and Rescue Service (SARS) România, cu sediul în Vulcan, este prima organizatie nonguvernamentalã din tarã care are drept obiectiv actiunile de cãutare-salvare si interventii în caz de dezastre si calamitãti. Organizatia a fost înfiintatã în 2088 de dr. Cãtãlin Popa, ”tatãl” spiritual al SMURD Hunedoara, si functioneazã precum vestita INSARAG, din SUA, înfiintatã de Organizatia Natiunilor Unite, dar nu la fel de apreciatã în România, unde SARS este o ”creatie” de pionierat

Pe lângã complexitatea activitãtii unei asemenea organizatii, SARS Vulcan salveazã si suflete. Mai precis, le aduce bucurii celor mai putin rãsfãtati de soartã, în special de Paste si de Crãciun. Dosarele sociale ale celor aflati în nevoie sunt adunate din toate cele sase localitãti ale Vãii Jiului. Pânã luni, se adunaserã vreo 75 de dosare ale persoanale de adulti si copii, dar pânã vineri, numãrul lor va creste.

”Vineri, vom face cumpãrãturile pentru a completa pachetele pentru masa de Crãciun a celor aflati în nevoie, iar sâmbãtã, 22 decembrie, vom avea actiunea de distribuire în toate localitãtile Vãii Jiului” – a declarat dr. Cãtãlin Popa, ofiter coordonator al SARS România.

SARS este o organizatie stiintifica, profesionalã, nonguvernamentalã si apoliticã si nu se intersecteazã cu activitatea serviciilor ISU, SMURD, Salvamont, ci este unul complementar, de salvare urbanã, care existã si functioneazã ca un ceas elvetian în lume.

Ca specialitãti, SAR are salvarea de la înãltime, din subteran, din apã, din medii toxice sau din medii cu temperaturi extreme. SARS poate interveni în situatii speciale, având în vedere cã personalul cuprinde cadre medicale specializate în prim ajutor si asistentã medicalã de urgentã, persoane abilitate pentru a executa interventii la înãltime – alpinisti, atât în mediul urban cât si în cel montan, subteran – speologi), scafandri, precum si persoane care au absolvit scoala de escaladã pe gheatã din Chamonix, Franta.

Ileana Firtulescu