C EO-ul Terapia, Dragoş Damian, sugerează că 5000 de mineri ar putea fi angajați, pe loc, la Timișoara sau Cluj. Oficialul Terapia spune că în zonele industrializate nu există șomaj.

”Nu exista șomaj după pandemie în marile aglomerări industriale din România, pentru ca de acolo pleacă majoritatea muncitorilor la munca in vest, nu mai exista școli profesionale, iar universitățile tehnice produc absolvenți nepregătiți, care vor salarii mari fără sa știe să facă ceva. Orice director de fabrica vă va spune ca nu găsește muncitori calificați sau specialiști în controlul calității, singurele opțiuni fiind sa si-i dezvolte singuri sau să-i recruteze de la competiție. Green Deal. Sa ne intelegem, va închide toate minele de cărbune din România – se cheama pompos “decarbonizarea sistemului energetic” – este prea tarziu sa se mai facă investiții pentru a sustenabiliza mineritul. Vor fi închise și câteva fabrici chimice pentru care iar, este prea tarziu un upgrade tehnologic – se defineste savant drept “sprijin pentru inovare in sectorul industrial, așadar in 10 ani Romania mai pierde suveranitate
economica daca mai avea de unde. Si asta pentru ca deja am aderat la pactul verde, fara ca vreun politician roman sa bata cu pumnul in masa si sa spuna “vreau derogari si tranzitie mai lunga, pentru ca asta inseamna tranzitie justa pentru romani”. Nu suntem noi copii teribili precum Polonia sau Ungaria, noi pur si simplu acceptam orice.
Asadar, salvarea a 5000 de mineri sunt bani bine folositi, anticipand modificarile pe care le va produce pactul verde european. Autoritatile sa faca o lista cu 50 de fabrici gata sa ii preia si sa plateasca prin acesti angajatori costuri de relocare cu familiile pentru cel putin un an si jumatate din salariul din primul an. Maxim 200 milioane lei, la un calcul sumar”, a scris Dragoș Damian, pe
businessmagazin.ro.
CEO-ul Terapia susține că politicienii ar trebui să lucreze la un plan prin care să”reloce si reconverteasca tot personalul care se afla in zonele industriale despre care se stie sigur ca se vor inchide gratie Green Deal”.
Monika BACIU