Termocentrala Mintia a pornit, dar energeticienii spun că au cărbuni de pe o zi pe alta. Tocmai de aceea anunță, de luni dimineață, noi proteste. Asta, pentru că vor ca instalația să fie acreditată pentru cărbunele din import.

Imediat ce au ajuns primele garnituri de tren cu cărbune la Mintia, termocentrala a fost pornită. Este, însă, o chestiune de moment, așa cum a numit-o liderul sindictului Solidaritatea, care cere insistent să fie rezolvată problema aprovizionării cu huilă.
„Am pornit în cursul zilei de joi. Am început de vineri furnizarea agentului termic. Avem, în continuare stocul de pe o zi pe alta. Așteptăm zilnic să vină câte un tren, ca să nu ne oprim. Deci nu s-a rezolvat problema stocurilor”, a spus Cristian Iștoc, lider al sindicatului Solidaritatea.
Și, tocmai din acest motiv energeticienii spun că vor protesta, cel mai probabil, de luni. Ei cer să poată lucra cu un cărbune existent în port la Constanța, cu un conținut scăzut de sulf, lucru pe care ar trebui să îl facă în anumite condiții.
„Încă din septembrie avem un referat de oportunitate și necesitate întocmit, prin care solicitam unei firme ce a
proiectat această centrală, ca să ne dea o soluție tehnică, pentru ca noi să putem trece pe cărbunele fără sulf și ne
lovim de refuzul celor de la Serviciul Tehnic, investiții, de a întocmi și caietul de sarcini, cu toate că procedura îi obliga să facă asta odatyă cu fereatul. Dacă nu se întâmplă sta, luni sau marți suntem deciși să ieșim în stradă, ca să cerem schimbarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere și să continuăm cu o echipă care vrea să salveze termocentrala ”, mai spune Iștoc.
Cât timp a fost greva din Valea Jiului, energeticienii de la Mintia au fost solidari cu protestatarii. Acum amenință și ei cu greva, dat fiind faptul că Deva rămâne fără căldură, de câte ori sunt probleme în minele din Vale.
Diana Mitrache