C omisia Europeană a fost păcălită de statul român în ceea ce privește minele din Valea Jiului. Situația datează din urmă cu câțiva ani, atunci când încă funcționa Compania Națională a Huilei.

În cadrul unei
cores-pondențe dintre statul român și Comisia Europeană reiese faptul că oficialii naționali au menționat că cele patru unități miniere, respectiv Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan sunt viabile și că vor fi privatizare. Se întâmpla în anul 2012.
În cadrul corespondenței oficialii europeni au întrebat dacă oficialii români ar putea ”confirma că cele patru unități miniere care nu se închid sunt considerate de către autoritățile române atât de competitive încât să nu primească nici acum și în viitor vreun ajutor?”
Răspunsul oficialilor statului român de la momentul anului 2012 a fost acela că unitățile miniere sus meționate vor fi privatizate.
”Cele patru unități miniere viabile vor intra în proces de privatizare în baza Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării”, arată răspunsul oficialilor români.
Astfel, la momentul 2012 se menționa faptul că în urma ”discuțiilor purtate cu reprezentanții UE, FMI, BM (Banca Mondială-n.r.) la nivelul MECMA (Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri –n.r.) s-au conturat următoarele abordări în ceea ce privește strategia ce va fi urmată în viitor, referitoare la CNH Petroșani: în cazul minelor viabile se va organiza licitație în
vederea privatizării în conformitate cu OUG nr. 88/1997. Investitorul care va câștiga licitația va fi liber să realizeze orice fel de investiție o va
considera necesară”.
În realitate, nu s-a
concretizat absolut niciun plan de privatizare. Câțiva ani mai târziu, s-a decis că minele Lupeni și Lonea sunt neviabile.
Mai exact, în anul 2016, la patru ani de la corespondența cu Comisia Europeană, s-a decis că cele două unități miniere sunt neviabile. Astfel, s-a și accesat un ajutor de stat pentru închiderea celor două unități miniere.
Acestea ar fi trebuit închise încă de acum câțiva ani, însă în baza unor studii realizate de INSEMEX și GIG Polonia s-a decis
că activitatea trebuie să continue până la
punerea în siguranță a subteranului.
Complexul Energetic Hunedoara este în insolvență, datoriile societății fiind de 1,7 miliarde de euro.
Monika BACIU