Autoritățile locale din Aninoasa au în plan implementarea unui proiect ambițios.

Este vorba de realizarea unei zone turistice care să lege Pasul Vâlcan și Straja de zona turistică Pășunea Cândeț Leș din Aninoasa. Proiectul este estimat la o valoare de circa 20 de milioane de euro, din fonduri europene destinate tranziției juste. Deocamdată se așteaptă răspunsul de la instituțiile abilitate. ”Gândirea noastră este să dezvoltăm o zonă turistică în zona Pășunea Leț Cândeș. Noi avem teren acolo. Vrem să ducem utilitățile, cu tot ceea ce înseamnă, apă, curent, canalizare. Am dori să realizăm și instalații pe cablu în acea zonă și să legăm Pasul Vâlcan și Straja. Pe platou sunt foarte multe pășuni unde s-ar putea amenaja pârtii de schi”, a declarat Nicolae Dunca, primarul orașului Aninoasa. Edilii vor ca zona să fie frecventată de turiști și pe timpul verii. Vor o zonă turistică all-season, iar pentru acest lucru s-au gîndit alte lucruri. ”Vrem să facem pentru perioada de vară o pârtie de sanie pe șine, și o pârtie de schi artificială, astfel încât zona să fie frecventată de turiști și vara, nu doar iarna. Banii ar urma să îi accesăm pe Just Transition Fund. Am transmis fișa de proiect la ADRVEST și așteptăm să ne comunice un răspuns”, a mai precizat sursa citată.

Proiectul ar urma să aibă o valoare de circa 20 de milioane de euro, iar edilii au în vedere o sistematizare coerentă a zonei. ”Am putea dezvolta toată zona. AM gândit hoteluri de 4 și 5 stele la baza stațiunii, iar sus va fi o parcelare de trei tipuri de cabane, și anume cabane familiale, pensiuni și hoteluri. Am face și parcări mari, astfel încât să nu se creeze aglomerație”, a mai spus Nicolae Dunca.

Pentru început, edilii din Aninoasa au alocat suma de 130.000 de lei pentru pregătirea proiectelor pentru dezvoltarea zonei turistice în Pășunea Leș Cândeț.

Monika BACIU