D eși protestul minerilor s-a încheiat, liderii acestora, dar și cei din conduce­rea Complexului Energetic Hunedoara sunt încă la București. Au o serie de întâlniri cu miniștrii de resort, pentru că încearcă să găsească soluții și pentru următoarele luni.

Trei luni de zile, drepturile salariale ale anagajaților de la Complexul Energetic Hunedoara sunt asigurate de la AJOFM, din fondul de garantare. Este, însă, o soluție de moment, iar viitorul CEH depinde mult de viziunea liderilor politici aflați în fruntea ministerelor de resort. Tocmai de aceea, reprezentanții CEH au rămas la discuții.

„Este o întâlnire la Ministerul Energiei pe care o și pregătisem în Comisia de Dialog Social de la Prefectură, când am cerut o întâlnire cu toți factorii. Aici vine și prefectul județului și președintele Consiliului Județean Hunedoara, reprezentanții sindicatelor de la Mintia, administratorul judiciar și cel special, fiindcă discutăm ce facem în viitorul apropiat. În 3 luni de zile trebuie să ne mișcăm foarte repede, ca să facem cele două societăți”, a spus Alin Sîn, vicepreședintele Sindicatului Muntele, din  cadrul CEH. Sindicatele au cerut împărțirea în două a CEH, cu înființarea Complexului Energetic Valea Jiului, precum și darea în plată a activelor, potrivit Ordonanței 60. „E singura soluție ca, peste 4 luni, să nu ne trezim în aceeași situație, ca săptămâna trecută”, a mai spus Alin Sîn.

Minerii din Valea Jiului au cerut, la protestele din ultimele zile, să afle ce se va întâmpla cu ei și după cele 3 luni în care sunt plătiți din fondul de garantare. Chiar au fost voci care au afirmat că ar accepta și ideea închiderii minelor, dar după un program bine știut.

Diana Mitrache