20 de persoane mai rămân angajate la Asociația Salvital, cea în subordinea căreia funcționau modulele SMURD din județul Hunedoara. Pentru

a reglementa situația acestora, CJ Hunedoara va adopta proiectul de hotărâre privind aprobarea Statutului actualizat al Asociației Salvital Hunedoara.

71 de paramedici din cadrul echipajelor SMURD au fost preluați de Ministerul Afacerilor Interne. Aceștia au fost preluați cu statutul de subofițer militar de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iancu de Hunedoara, începând cu data de 21 decembrie 2020.

”O parte dintre paramedici nu au fost preluați și au rămas în continuare angajați ai asociației (20 persoane). Prin urmare, a fost analizată activitatea desfășurată de către asociație în conformitate cu scopul și obiectivele stabilite în statut pentru identificarea unor soluții privind continuitate și dezvoltarea activității pe anumite segmente, astfel încât activitatea respectivă să aducă un plus valoare în comunitate și să mențină în activitate personalul existent la nivelul necesar, respectiv 20 de angajați”, arată documentul CJ Hunedoara.

Astfel se propun mai multe activități. Programul privind îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate pentru cetățenii din zonele rurale/izolate sau greu accesibile din județul Hunedoara, întrucât cetățenii care locuiesc în aceste zone nu beneficiază de acest drept în aceeași măsuri ca ceilalți locuitori ai județului, motiv pentru care se impune promovarea, susținerea și dezvoltarea unui sistem pentru acordarea servicii medicale de calitate și protecție împotriva îmbolnăvirilor de care să beneficieze acești cetățeni.

Concret, cu resursele asociației vor fi asigurate asistență medicală la evenimente publice organizate de primăriile care au acceptat să susțină activitatea Salvital, vor fi efectuate acțiuni de verificare a stării de sănătate a populației în zonele fără medici, dar și cursuri de instruire a populației în vederea acordării primului ajutor în caz de nevoie. Asociaţia Salvital Hunedoara s-a înfiinţat în data de 9 martie 2005 prin libera exprimare a voinţei de asociere a membrilor fondatori – autorităţi ale administraţiei publice locale şi instituţii publice. În prezent, Asociația Salvital Hunedoara are în dotare 9 autospeciale.

Monika BACIU