Aproape 100 de mineri de la Lupeni și alții din Lonea au rămas sub pământ, pentru că nu au fost de acord cu promisiunile legate de plata salariilor restante în 26 februarie. Protestatarii au început deja să se simtă rău, iar cei din conducerea complexului energetic au plecat la București, la Ministerul Energiei.
La mina Lupeni, minerii au început deja să se simtă rău și spun că au ajuns la spital. Unul dintre cei care a acuzat probleme cardiace ne-a spus că s-a simțit rău și că a cerut salvarea. Asta, după ce în mină, oamenii au rămas peste 40 de ore.
„Eu am ieșit și am fost dus la spital. În data de 17, la schimbul IV, minerii au intrat în subteran și de atunci nu au mai ieșit. Apoi ni s-au alăturat cei din schimbul I, apoi, II și III. Noi înțelegem care este situația și că bani nu sunt, dar am muncit și salariul e dreptul nostru. Am fost luați în derâdere și, cel mai grav este că se încearcă mușamalizarea acestui protest. Miercuri seară, când am sunat la dispecer și am chemat salvarea, foarte mulți dintre colegii mei din mină erau foarte obosiți, într-o stare nu prea bună de sănătate și am clacat”, a spus Ștefan Ban, un miner de la Lupeni.
Sunt 96 de oameni sub pământ la Lupeni și lor li s-au alăturat și cei de la Lonea, care au rămas sub pmânt în estul Văii Jiului. Cei din conducerea CEH, însă, spun că au plecat, alături de liderii de si ficat, la București, unde speră să urgenteze plata salariilor, care trebuiau achitate din 15 februarie. „Din păcate, protestele continuă. 96 de oameni protestează în continuare. Nu știu cum să rezolvăm problema, pentru că banii nu se pot da mai repede de 26 februarie. Acum plecăm la București, cu sindicaliștii, să vedem ce putem rezolva. Am vorbit cu domnul ministru Virgil Popescu și mergem să vedem ce putem rezolva”, a precizat, la ieșirea din mina Lupeni, după discuțiile cu minerii protestatari, Cristian Roșu, administrator special la CEH.
Banii ar urma să ajungă la mineri printr-o Ordonanță de Guvern, însă, cei de la AJOFM încă nu știu cum s-ar putea reazolva situația.
„În acest moment nu pot să vă spun absolut nimic legat de acest subiect. Așteptăm și noi baza legislativă, actul normativ. În funcție de apariția acestui act normativ, plus normele de aplicare, noi vom demara absolut tot ceea ce ține de noi. Ne vom organiza, când avem toate documentele, dar așteptăm să avem și banii în cont, și nu va sta nimeni după bani”, a spus Georgeta Tomuța, director AJOFM Hunedoara.
Complexul Energetic Hunedoara are datorii de peste un miliard  și jumătate de euro și a pierdut subvențiile pentru mina Lonea, precum și plata serviciilor de sistem. Toate aceste sume reprezentau 7 milioane de lei, din cele 12 milioane de lei, cât este cuantumul salariilor la Complexul Energetic Hunedoara.
Diana Mitrache