13 pârtii de schi omologate în judetul Hunedoara. Ministerul Dezvoltãrii Regionale si a Turismului a publicat pârtiile omologate la nivel national. În judetul Hunedoara sunt omologate 13 pârtii pentru iubitorii sporturilor de iarnã, 12 dintre ele fiind în Valea Jiului.

5 pârtii în Petrosani

Conform listei de la MDRT, în Petrosani sunt omologate 5 pârtii de schi. Este vorba de pârtia Poiana, care are 425 de metri aceasta fiind consideratã dificilã , pârtia Telescaun 320 de metri având un grad de dificultate mediu. Urmeazã pârtiile consacrate din masivul Parâng. Pârtia A are 320 de metri aceasta fiind pentru începãtori, pentru cã este încadratã la grad de dificultate usor, pârtia B 1200 de metri si pârtia C 250 de metri, cele douã fiind dificile, adicã pentru experimentati. Aceste pârtii sunt în administrarea SC Piatra SÃ. Societatea comercialã Piatra înfiintatã în anul 2008 cu scopul de a construi o telegondolã în Parâng, dar si de a dezvolta domeniul schiabil din zonã, are în sfârsit un administrator care sã rãspundã de patrimoniul firmei. În 2008, consilierii locali din Petrosani aprobau înfiintarea unei noi societãti comerciale, care sã functioneze în subordinea administratiei publice locale si sã se ocupe de proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng. Câteva luni mai târziu, reprezentantii Adunãrii Generale a Actionarilor au numit si un administrator al societãtii, aceasta fiind Monica Ciurea, iar mai apoi, în regim part – time, a fost angajat si un contabil.

Firma pleca la drum cu proiecte îndrãznete, cel putin la nivel declarativ, iar reprezentantii AGA spuneau, nici mai mult nici mai putin, ca cã si-au propus sã facã ordine în munte, în asa fel încât turistii sã fie atrasi si nu alungati din statiune. În plus, SC Piatra SÃ ar fi trebuit sã preia în concesiune domeniul schiabil din Masivul Parâng – cu tot ceea ce cuprindea acesta – dupã implementarea proiectului de investitii intitulat “Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turisticã Parâng”. Iar pentru toate acestea s-au stabilit si salarii pentru cei doi angajati, respectiv contabilul plãtit cu ora si administratorul firmei, în regim full – time.

Numai cã, recent, administratia publicã localã din Petrosani a  decis sã treacã la capitolul istorie firmã din subordinea sa, pe motiv cã nu-si mai poate atinge scopul pentru care a fost înfiintatã. „Între timp, s-a schimbat legislatia, iar noi nu mai avem voie sã concesionãm domeniul schiabil cãtre o societate din subordinea noastrã. Am decis sã o suspendãm pentru cã nu-si mai poate atinge scopul pentru care firma a fost înfiintatã”, a declarat Marian Popescu, administrator public al municipiului Petrosani.

Suma alocatã cãtre aceastã societate a fost de aproximativ 100.000 de lei, dar Popescu spune cã nu s-au cheltuit toti banii. Iar în ceea ce priveste activitãtile derulate în cei peste 3 ani de activitate, acestea pot fi numãrate pe degetele de la o mânã: o actiune de ecologizare a statiunii Parâng, întocmirea actelor necesare pentru autorizarea pârtiilor, ori, împreunã cu reprezentantii SALVAMONT, întretinerea si marcarea traseelor montane.

În Masivul Parâng mai este o pârtie administratã de S.C.Omb  Montana 2004, aceasta fiind denumitã pârtia Europarâng care are o lungime de 350 de metri, fiind încadratã la categoria celor dificile. În masivul Parâng se poate schia pe pârtii în lungime totalã de 2865 metri. În prezent, în Parâng se deruleazã proiectul Schi în România.

Proiectul domeniului schiabil din Masivul Parâng are o valoare de aproape 68 de milioane de euro si prevede construirea unei telegondole cu care turistii vor ajunge din Petrosani în statiunea Parâng. În statiune vor fi amenajate mai multe pârtii de schi care vor însuma o lungime de 30 de kilometri. Pentru schiori vor fi pregãtite încã cinci instalatii de teleschi, dar si facilitãti pentru petrecerea timpului liber.

O pârtie în Straja, 4 în Lupeni

În statiunea montanã Straja sunt omologate doar cinci pârtii de schi. Platoul Soarelui în lungime de 465 de metri este administratã de S.C. Vest Week/end Com S.R.L. Urmeazã pârtiile administrate de omul de afaceri lupenean Emil Pãrãu prin Comexim R. Acestea sunt în numãr de patru. Este pârtia Lupului în lungime de 519 metri, Constantinescu 1740 metri, Mutu 540 metri si Sfântu Gheorghe 700 metri. Astfel, în Straja se poate schia aproape 4 kilometri de pârtii, mai exact 3964 de metri.

Existã site-uri care însã contrazic Ministerul Turismului si oferã informatii despre numãrul mare al pârtiilor de schii din straja.

” În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipatã cu instalatie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiazã si de instalatie de nocturnã, fãcând astfel posibilã utilizarea pârtiilor pânã seara târziu. Sunt întretinute cu ajutorul utilajelor de bãtãtorit zãpada, ratrac-uri, pentru a le mentine în conditii cât mai bune de schi.

Prin cele 12 pârtii de schi, statiunea Straja însumeazã aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Din acestia, 20 km vor fi acoperiti cu zãpadã artificialã din acest sezon (2012-2013). Cele 10 instalatii de transport pe cablu vã asigurã accesul facil la toate pârtiile din statiune. Noutãti absolute: înlocuirea telescaunului cu o telegondolã modernã si constructia noului telescaun de pe Vf. Straja. Astfel, apar pârtii noi, cea mai lungã fiind Pârtia Strajã, care pleacã din Vf. Straja (1868m) si ajunge la statia de îmbarcare a telegondolei (750m), având o lungime de 8,1 km”, se aratã pe unul dintre site-urile din Straja.

O pârtie în cea mai nouã statiune din Valea Jiului

Statiunea Montanã din Pasul Vâlcan a luat fiintã de putin timp. Mai exact, de turism se vorbeste în zonã din momentul în care a fost pusã în functiune telegondola. Aici însã este doar o pârtie în lungime de 395 de metri, pârtie administratã de Emil Pãrãu. El este primul care a pus bazele pârtiilor din statiunea montanã Pasul Vâlcan, o statiune turisticã controversatã la nivel national. În Strajã, proiectul vizeazã unirea statiunii cu Pasul Vâlcan.

În judetul Hunedoara mai este o pârtie omologatã. Cea din Masivul Retezat, si anume pârtia Râusor de 780 de metri lungime, administratã de SC Gardora Travel Srl.

Astfel, judetul Hunedoara are doar 8004 de metri de pârtii, în timp ce în judetul Prahova, renumitele pârtii de schii însumeazã peste 24 de kilometri. În Prahova sunt omologate în total 24998 de metri de pârtii de schii.

Monika BACIU