Bani de la Buget pentru CEH. Mintia ar ajunge la CJH

Guvernul a aprobat miercuri, săptămâna trecută, proiectul de lege prin care alocă o sumă de bani către Complexul Energetic Hunedoara.

Nu a fost publicată, însă, până la finele săptămânii trecute, în Monitorul Oficial, suma aferentă, dar, sindicatele sperau să fie vorba despre 3 salarii medii pentru fiecare salariat. Sunt restanțe mari, iar proble­mele la CEH se țin lanț.
Complexul Energetic Hunedoara a cerut alocarea unei sume de la bugetul statului pentru a ieși din situația=limită în care se află. Aceasta a fost aprobată, însă, de miercuri și până acum, nu s-a aflat care este cuantumul. „Din câte înțeleg, suma a fost aprobată și aștept să o citesc în Monitorul Oficial”, a spus Cristian Roșu, administrator special la CEH, vineri.
Mintia a rămas fără cărbune, că au fost probleme la minele din Valea Jiului, iar detașarea de Complexul Energetic Hunedoara pare a fi soluția agreată de ambele părți. „Mă bucur foarte mult și noi suntem de acord să dăm în administrație Termocentrala Mintia, la CJH. Urmează ca săptămâna viitoare să avem o întâlnire la București, cu domnul ministru și acolo va participa și Consiliul Jude­țean Hunedoara și sindicatele și noi chiar am trimis o adresă scrisă celor de la CEH”, mai spune Roșu.
Potrivit celor de la CEH, Termocentrala Mintia poate fi dată conform Ordonanței 60. Astfel, entitatea de producere a energiei electrice va ajunge la Ministerul de resort, adică statul român. Acesta o poate da în administrare sau
concesiune, oricărui alt operator. Ministerul Energiei ar urma apoi să o dea Consiliului Județean Hunedoara sau oricine va vrea să o cumpere.
Termocentrala Mintia produce energie termică pentru mii de apartamente din Deva, pentru spital și grădinițe, ori școli și
sindicatele au cerut să se desprindă din CEH, pentru a deveni independenți.
Diana Mitrache

Advertisements