Apa nu mai urcã pe tevile ce alimenteazã populatia Vãii Jiului, din vina gerului. Locatarii se plâng cãnu mai stiu ce metocde sã adopte ca sã nu le înghete conductele, mai ales cã foarte multi, ca sã nu mai plãteascã pierderile, si-au fãcut bransamente separate.

„Ca sã nu mai am pierderi, am bransament separat. Dar e scara blocului, la intrarea în bloc, cã asa ni se cere si îngheatã. Am rãmas de câteva ori fãrã apãdin cauza asta”, spune un locatar.

Pe de altã parte, responsabilii de la Ape, care le-au sugerat oamenilor ca sã îsi facã bransamente separate, dacã vor sã nu mai plãteascã pierderi, vin acum cu sfaturi pentru cei ce au bransamentele în scãri în care riscã sã înghete conducta. „Venim cu recomandarea de a închide usile, de a pune sticlã acolo unde geamurile sunt sparte la intrarea în bloc, pentru cã deja, în ultimele zile când a fost frig, am avut o serie de reclamatii si sesizãri cu apometre înghetate. Mai ales la bransamentele separate”, a declarat Florin Donisã, director tehnic Apa Serv.

Responsabilii de la firma care disttribuie apa potabilã în Valea Jiului spun cã ei nu pot face nimic, atât timp cât bransamentele sunt în interiorul blocurilor.

„Atâta timp cât apometrele sunt pe domeniul privat, lor le trebuie asigurat microclimatul cât de cât. Sub nicio formã nu va rezista apometrul când este o  usã deschisã, lãsatã intentionat, sau geamuri sparte. Aici, chiar nu putem face nimic, dacã oamenii nu înteleg sã închidã mãcar usile”, a mai adãugat Florin Donisã.

Temperaturile au scãzut simtitor în ultima vreme, când în Valea Jiului s-au înregistrat constant minus 10 C pe timpul noptii, iar oamenii au constatat dimineata cã la robinet nu mai curge apã.

Restrictii si la Vulcan

O parte din vulcãneni vor avea restrictii la alimentarea cu apã potabilã, asta dupã ce în ultimele zile s-au înregistrat temperaturi foarte scãzute în Valea Jiului. Cei din cartierul Micro 3B din Vulcan vor rãmâne fãrã apã potabilã pe timpul noptii.

”Pânã acum nu sunt problemã la alimentarea cu apã a Vãii Jiului, singura problemã care ar putea sã aparã si la care ne putem astepta este în Vulcan la punctul termic 3D acolo sursa de apã este putin diminuatã ca si debit. Este posibil ca si în zilele urmãtoare sã fie o presiune mai scãzutã, chiar în unele locuri pentru vreo douã ore se va lua apã dar încercãm cã aceste restrictii sã fie noaptea sã nu sufere locuitorii doar cã atunci când este frig nu putem opri apa noaptea pentru cã îngheatã”, a declarat Florin Donisã, director tehnic SC ApaServ Valea Jiului.

În zilele în care temperaturile sunt foarte scãzute reprezentantii societãtii de apã din Valea Jiului nu vor opri furnizarea apei potabile pentru cã existã posibilitatea ca aceasta sã înghete în conducte.

Diana Mitrache

Monika BACIU