Termocentrala Mintia a fost oprită marți dimineața la ora 1.00. Potrivit liderului sindical Cristian Iștoc, producătorul de energie a oprit instalația din lipsă de cărbune. Asta, pentru că vagoanele de huilă, spune
liderul energeticienilor, vin pe jumătate goale din Valea Jiului. Instituții vitale, însă, riscă să rămână în frig.

Pentru că vagoanele cu huilă vin pe jumătate goale, așa cum spun liderii de sindicat de la Mintia, termocentrala a fost oprită marți la ora 1,00 dimineața. Problemele ar
putea fi rezolvate, însă, cel mai devreme miercuri, când
este așteptat un tren de la Petroșani. Până atunci, nimeni nu mai primește căldură și apă caldă în Deva.
„Nu avem asigurat stocul ca să repornim repede. Așteptăm, dar marți nu vine niciun tren. Poate de miercuri, că sunt așteptate și temperaturi scăzute de miercuri, iar dacă nu reușim să o repornim, riscăm să înghețăm instalațiile și să nu o mai repornim până la primăvară”, a spus Cristian Iștoc, lider sindical Termocentrala Mintia.
Cărbunii așteaptă în portul de la Marea Neagră, dar cum nimeni nu mai dă pentru CEH pe datorie, nu va ajunge să fie ars în termocentrala de la Deva. Și, în plus, ca o primă consecință, școlile și grădinițele abia deschise, ar urma să nu mai primească agent termic. Și la fel și spitalul din Deva.
„Noi avem 60.000 de tone de cărbune în portul Constanța. Furnizorul nu livrez fără plata în avans și singura modalitate este intervenția statului, cu bani de la bugetul de stat, pe situații de urgență. Există cadrul legal prin Legea 82/1992. Ei puteau să constituie stocurile de la începutul iernii, dar pot și acum, ca să asigure încălzirea locuințelor și a instituțiilor din municipiul Deva. Noi avem creșele deschise în 8 februarie, școlile, grădinițele spitalele și acum le lăsăm fără căldură”, mai spune Iștoc.
Prefectul județului Hunedoara spune că le-a cerut celor din școli și de la spital să găsească surse alternative de încălzire, până ce va fi refăcut stocul la Mintia.
„Încercăm să facem cât mai repede aprovizionarea cu cărbuni și miercuri, la prânz să dăm drumul la termocentrală. Am luat legătura cu spitalul și cu primăria pentru școli și grădinițe, ca să găsim surse
alternative în caz că este nevoie. Sunt surse alternative, pe curent, dar o să vedem cum ne descurcăm”, a precizat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Comisia de Dialog Social este convocată pentru miercuri la prânz, iar Guvernul pare să salveze inclusiv plata angajaților de la CEH. Asta pentru că, spune reprezentantul Guvernului în teritoriu, la CEH ar urma să ajungă o sumă echivalentă cu trei salarii medii pentru fiecare angajat.
„Este vorba de Fondul de Solidaritate, care va fi aprobat săptămâna aceasta, în ședința de Guvern. Va fi folosit pentru susținerea salariilor la CEH”, a conchis prefectul județului Hunedoara Călin Petru Marian.
Situația de acum s-a
mai repetat la Mintia și la începutul acestei ierni, însă, oamenii din termocentrală se tem că nu vor mai putea reporni instalțaiile, dacă se răcește prea tare afară.
Diana Mitrache