DSP Hunedoara a început distribuirea testelor antigen în școlile de la noi. De acestea vor beneficia cei care au simptome în timpul orelor de curs. Fie că vorbim de elevi, fie de profesori, aceștia trebuie să își dea acordul, iar apoi li se vor preleva probele necesare.
Cei de la DSP Explică exact ce trebuie să știm. În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. Părinții sau tutorii trebuie să își dea acum acordul, iar copiii, dacă au simprome, după ce vor fi izolați de grup, vor fi testați rapid.
„De luni distribuim aproximativ 20.000 de teste antigen, în prima etapă. În principiu, se va face testarea de către personalul medical școlar, iar acolo unde nu există așa ceva se va merge pe circuitul standard, prin medicul de familie, sau asistenții de la aceste cabinete. Aceste teste vor fi distribuite în vederea testării personalului, sau copiilor simptomatici”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.
„Vor fi testați și coelgii cazurilor confirmate, elevii, cadrele didactice sau personalul auxiliar, imediat după confirmarea primului caz, dacă se întâmplă să fie pozitiv”, mai spune directorul DSP Hunedoara.
În școlile hunedorene au început cursurile cu prezența în clase, 32.850 copii și tineri, ceea ce reprezintă 62% din numărul total al preșcolarilor și elevilor din județ. Ceilalți vor participa la cursuri în regim online, în funcție de scenariul în care se afla fiecare unitate de învățământ.
Diana Mitrache