ApaServ vinde cel mai ieftin curent din tara. Societatea de apa din Valea Jiului a recurs la o metoda noua de a aduge bani la bugetul propriu. Aceasta valorifica energia electrica pe care o produce in cadrul a doua microhidrocentrale.

”Energia electrica se tranzactioneaza conform legii este o legislatie mai noua care intra in vigoare de la 1 ianuarie, se comercializeaza pe o platforma comerciala unde toti producatorii de energie din tara liciteaza si cum toata lumea vinde acum, vindem si noi. Saptamana trecuta au fost colegii mei la Bucuresti unde au licitat cantitatea de energie pentru urmatoarele trei luni, s-a licitat 300 de MW. In urma licitatiei un furnizor a castigat licitatia si urmeaza ca sa se vanda energia catre acest furnizor. Pretul de vanzare s-a licitat, se vede si pe site-ul public, la 231,6 lei pe MW”, a declarat Florin Donisa, director tehnic SC ApaServ Valea Jiului.

Cele doua microhidrocentrale sunt la Statia de tratare Valea de Pesti iar a doua la Polatiste. Cel mai ieftin curent din Romania este vandut de compania Apa Serv Valea Jiului, care apartine  Consiliului Judetean Hunedoara. Pretul este mult sub nivelul la care scoate pe bursa cel mai ieftin producator de energie din Romania, compania de stat Hidroelectrica(circa 190 lei/MWh) astfel incat a fost bataie pe curent, pachetul fiind adjudecat de Renovatio Trading care a oferit 231 lei/MWh cu peste 50% mai mult decat ceruse Apa Serv.

Compania din Valea Jiului este la prima iesire pe bursa, anterior ea livrand energie doar furnizorului implicit Enel. De fapt, productia de energie nu este activitatea principala a Apa Serv, firma avand ca scop sa asigure serviciile de apa in toata Valea Jiului.

Monika BACIU