Drama romanilor din Basarabia deportati in Siberia sau cosmarul detinutilor politici din regimul comunist, au fost doua dintre subiectele unei conferinte extraordinare care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, la Petrosani. Sute de oameni au participat la acest eveniment care a durat peste patru ore.

Eveniment cultural de exceptie la Teatrul Dramatic I.D. Sarbu din Petrosani la sfarsitul saptamanii trecute. Fundatia “Sfintii Inchisorilor”  si Mondo TV au organizat o conferinta extraordinara pe tema marturiilor despre suferintele romanilor din Basarabia, la care a participat chiar Monahul Moise, calugarul care a adunat povestile cutremuratoare descrise in cartile care cu aceasta ocazie au si fost lansate in Valea Jiului, respectiv “Sa nu ne razbunati” si “Sfantul Inchisorilor”. In afara de discutiile pe marginea acestor experiente, parintele Moise a si raspuns intrebarilor venite din

public. “A fost o munca de cativa ani, am alergat prin tara, iar anul trecut am fost si prin Basarabia. A fost un lucru pe care nu trebuia sa-l faca un calugar, pentru ca nu este de datoria lui, dar dupa cum este si vorba unul parinte “daca nu un calugar, atunci cine?! ”. Nu pot sa spun ca mi-a fost greu, pentru ca mi-a placut foarte mult, iar atunci nu am vazut greutatea. Avand exemplul acelor oameni, in raport cu ceea ce au suferit ei, munca aceasta a fost o placere, pentru ca m-a pus in contact cu oameni deosebiti, pe care altfel nu a-si fi avut ocazia sa-i cunosc. Daca este totusi sa vorbesc de vreun efort al acestei haiducii a mele prin tara, pentru ca eu am fost mai mult haiduc decat monah, a fost rasplatit de bucuriile sufletesi ale contactului cu acesti oameni”, ne-a declarat parintele Moise.”

“A fost un gand mai vechi al nostru, pe care ni l-am tot propus, respectiv sa aducem si in Valea Jiului oameni care vorbesc in acest duh al parintelui Moise. Ceea ce s-a intamplat in aceasta seara este marturia ca mai putem scapa, nu suntem paralizati. Oamenii pe care i-ati vazut in sala, dar si cei precum monahul Moise, sunt „noroiul”, in sens frumos, in care se blocheaza senilele modernismului”, ne-a declarat si Ionut Dragotesc, producatorul evenimentului.

Pe parcursul a peste 4 ore, sute de oameni prezenti in sala s-au aratat de-a dreptul fascinati de povestirile parintelui Moise, si mai mult, pe parcursul serii, ei au si putut urmari un film documentar despre deportarile in Siberia a romanilor din Basarabia.

In curand, astfel de evenimente vor avea loc mai des in Valea Jiului.

Luiza Andronache