Efectul clasei pregătitoare: 1.000 de copii mai puțini în liceele din Hunedoara

Efectul primei clase pregătitoare se va vedea în această toamnă, când, vin la liceu cu 1.000 de copii mai puțin. Va fi o lovitură puternică în învățământul liceal, din care se mai taie clase. Inspectorii spun că vor tăia de la clasele și liceele ce nu fac performanță la Bacalaureat.
Toamna aceasta va lovi puternic în liceele din județul nostru, după ce 1.000 de tineri nu mai vin în clase. Trebuie restructurat sistemul și acesta este primul efect al primei clase pregătoare, pentru că bobocii de atunci, ar urma să devină proaspeții absolvenți ai clasei a VIII-a în câteva luni.
„Începutul anului școlar viitor înseamnă minus 1.000, atenție! 1.000 de elevi, absolvenți ai clasei a VIII-a, lipsă. De ce? Pentru că acum 8 ani, s-a înființat clasa  pregătitoare. Atunci, unii au rămas în grădinițe și alții la casa I. Acum suferim efectele. Este doar un an cu minus 1.000 de elevi”, a spus Ilie Pârvan, inspector general școlar IȘJ Hunedoara.
Tot cifrele arată clar că sunt 32 de clase, care nu se mai regăsesc acum în noua structură și e clar că vor fi tăiate de prin licee. De abia aici va începe bătălia, dar inspectorul general spune că are și mici portițe. Asta, după ce în clase vor fi mai puțin de 28 de copii, cât sunt acum. „Vineri, ministrul, printr-un Ordin, spune că, în clasele cu învățământ teoretic, numărul maxim este 26, deci a scăzut, iar la vocațional și tehnic este de 24. În aceste condiții, pentru noi este excelent, pentru că a scăzut acest număr și activitatea este mai aerisită și va fi un reviriment. Dar și cu aceste cifre nu vor acoperi toate doleanțele colegilor profesori, pentru că numărul  de clase nu va fi cel solicita de ei ”, mai spune Ilie Pârvan.I
nspectorul școlar general Ilie Pârvan mai spune și că va ține cont de performanțele fiecărei clase, din fiecare liceu și că va face o analiză clară. Asta, pentru că data de 1 februarie este una limită, până la care trebuie clarificat acest aspect, iar proiectul planului de școlarizare trebuie predat la Minister. Tendința este ca învățământul tehnic și vocațional să rămână în procent de 60%, iar cel teoretic de doar 40%.
Diana Mitrache

Advertisements