Pensionarii mineri au ieșit în stradă la Petroșani

Aproximativ 50 de pensionari, foști mineri, în mare parte, au ieșit în stradă la Petroșani. Au strigat JOS GUVERNUL! și au cerut pensii mai mari, așa cum ar fi legal. În plus, și-au amintit și de lipsa de perspective a tinerilor în Valea Jiului.

Pensionarii din Vale Jiului
și-au exprimat nemulțumirea, organizând un mitig de protest, față de Guvernul Cîțu. Ei au
strigat sloganuri împotriva
actualului Guvern și au cerut dreptate. „Guvernul României nu respectă legile în vigoare. Mă refer la Legea 127/2019, privind mărirea valorii punctului de pensie la 40%. Ne-a dat 14, mai sunt 26 de procente. Ne dă cu porția, ca la milogi”, a spus Ion Hortopan, președintel Ligii Pensionarilor Mineri din Valea Jiului.
„Am pensie specială de 2.000 de lei, după 10 ani de muncă în subteran și apoi am lucrat și în învățământ. Sper să se termine odată cu povestea asta. De asta sunt aici”, a spus un alt protestatar.
„Cerem drepturile pensionari­lor. Am dori să se respecte legea, care a fost votată în Parlament și pensionarii au acest drept. Ne pare rău că în Valea Jiului nu există o unitate, să vină toți și să demonstrăm că și noi existăm”, a adăugat și o pensionară venită la protestul foștilor mineri.
Pensionarii spun că pensiile nu au crescut atât cât era legal să crească și au dat vina inclusiv pe parlamentarii PSD din județ, care, deși au fost votați de
pensionarii din Valea Jiului, nu fac nimic pentru ei.
„Îmi pare rău că spun acest lucru, însă, parlamentarii noștri de la PSD, au promis că vin și
nu veniră. Nu verniră și suntem singuri. Noi i-am votat, toată Valea Jiuluia votat PSD și, după ce au intrat în Parlament, au uitat de noi. Am vorbit cu Laurențiu Nistor și a spus că Natalia Intotero e la București, Toma Ilie a zis că vine, dar nu a venit”, a mai precizat Ion Hortopan.
Valea Jiului a ajuns morman de fiare vechi, au spus pensionarii care au ieșit la protest. Tot ei au zis că nu se face nimic pentru relansarea economiei zonale și crearea de noi locuri de muncă.
Foștii mineri au amintit că aici erau mii de oameni care lucrau în minerit și erau 14 unități miniere, iar acum au rămas doar 4.
Săptămâna viitoare, prefectul județului Hunedoara Petru Călin Marian va veni la Petroșani, spun liderii pensionarilor și oamenii care au protestat acaum vor purta mai multe discuții cu reprezentantul Guvernului în Hunedoara.
Diana Mitrache

Advertisements